The Guardian, despre cazul românului agresat în Franța: Cuvântul „rom” a devenit sinonim cu „delincvent”

The Guardian, despre cazul românului agresat în Franța: Cuvântul rom a devenit sinonim cu delincvent
Publicat: 23/06/2014, 13:37

Cuvântul „rom” a devenit sinonim cu „delincvent” scrie The Guardian, analizând situația romilor din Franța, după linșarea tânărului Darius, și citându-l pe Damian Drăghici care spune că nu înțelege de ce romii sunt stigmatizați peste tot, ei având nevoie, ca și ceilalți, să muncească și să trăiască.

„Nu înțeleg de ce romii sunt atât de stigmatizați oriunde se duc. Suntem oameni ca toți ceilalți; avem nevoie să dormim, să ne hrănim, să muncim și să trăim…Cerem atât de mult?”, spune muzicianul și europarlamentarul român de origine romă Damian Drăghici, într-o declarație pentru cotidianul britanic.

Potrivit The Guardian, atacul brutal asupra tânărului Darius a relevat tensiunile etnice din Franța. „Făcând parte din problema mai mare a atitudinilor politice și sociale față de imigranți în general, romii sunt cu siguranță o problemă socială foarte vizibilă în capitala Franței. Dacă familiile cu bebeluși și copii mici care dorm în stațiile de autobuz din piețele simbol ale orașului, precum Place de la République și Place de la Bastille, pe ploaie, frig crâncen sau vreme bună, inspiră un anumit grad de milă publică, percepția altor grupuri este mai puțin pozitivă”, notează publicația.

Jurnaliștii britanici scriu că este ilegal să se colecteze date pe criteriul etniei în Franța, astfel că nu există dovezi că găștile de copii care năvălesc pe lângă turiști să fure chiar sunt romi.

Dar, „pentru că cuvântul ‘rom’ a devenit sinonim cu mic infractor sau delincvent, percepția publică este că așa se și întâmplă”, se mai spune în articolul citat.

Pe de altă parte, The Guardian atrage atenția că există o primărie, în zona în care trăiește și Darius, care „încearcă să iasă din tiparele rasiste”.

Orașul Aubervilliers, din departamentul Seine-Saint-Denis, zonă în care se crede că trăiesc cel puțin jumătate din cei 20.000 de romi care ar fi în Franța, este o aglomerare de suburbii de muncitori, cunoscută ca „centura roșie” a Parisului, reprezentând unul dintre ultimele bastioane ale comunismului din Franța. Aici, primăria implementează politici prin care încearcă să îi ia pe romi din taberele improvizate și să îi mute în locuințe sociale, iar pe copiii lor să îi trimită la școală.

„Problema romilor este ca un cartof fierbinte; toată lumea încearcă să trimită problema în altă parte. Ceea ce facem noi este ca o picătură în ocean, dar trebuie să ne comportăm și să acționăm cu un anumit grad de compasiune. E greu să vinzi asta electoratului și costă. Este un risc politic, dar primarul și politicienii noștri au avut curajul să și-l asume pentru că este lucrul corect, singurul lucru de făcut”, a declarat Nassima Kleit, consilieră a primarului comunist Pascal Beaudet din Aubervilliers.

Ea a mai declarat că nu se poate spune că nu sunt infractori printre romi și că este evident că trebuie schimbate aspectele culturale care fac ca părinți romi să își trimită copiii la cerșit sau la furat.

„Dar nu putem face acest lucru decât educându-i și scoțându-i din acele cocioabe și ducându-i în locuri unde să poată trăi cu demnitate. Și apoi, ce fac dacă nu au slujbe, deci nici bani pentru mâncare și nicio șansă să obțină ceva?”, a mai spus Kleit.

Un adolescent român de origine romă, cunoscut sub numele Darius, se află în spital, în comă, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis. Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate.

Darius trăia împreună cu familia și alți romi într-o casă părăsită, la marginea drumului național numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Mama minorului este cea care a sesizat poliția. Tânărul a fost găsit în seara de 13 iunie, inconștient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket. Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris.

Ministerul român al Afacerilor Externe preciza joi că tânărul rom este în comă profundă și nu poate fi exclusă ipoteza riscului vital.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de postul francez RTL, adolescentul ar fi ajuns în Franța după ce fugise dintr-un centru de psihiatrie din România. El se numește Gheorghe C., are 17 ani și a fugit dintr-un centru de psihiatrie din România pentru a se alătura părinților care locuiesc în Franța, potrivit unei surse oficiale.

Presa franceză a mai scris că, potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe mașini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor față de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Președintele Francois Hollande a denunțat, marți, actele „incalificabile și nejustificate”, care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea adolescentului în regiunea pariziană. Președintele Hollande „cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni”, a anunțat Palatul Elysée.

Premierul francez Manuel Valls a condamnat și el „cu mare fermitate” agresarea tânărului Darius și a cerut ca „cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiți cât mai rapid, pentru a răspunde de acțiunile lor în fața justiției”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea