Administrația Donald Trump a acționat, în primele 100 de zile de la începerea mandatului, pentru accelerarea acțiunilor de modificare a reglementărilor federale, în sensul îndeplinirii angajamentelor făcute de președinte în campania electorală, însă nu toate promisiunile au fost îndeplinite, notează publicația The Hill.
”Donald Trump, în principal prin decrete executive, a acționat rapid pentru a oferi rezultate asupra unui număr de promisiuni de campanie, care vizau combaterea imigrației, aplicarea tarifelor comerciale și soluționarea conflictelor. Cu toate acestea, președintele SUA nu a îndeplinit încă toate promisiunile din campanie”, scrie editorialistul Brett Samuels, în publicația The Hill.
În primele 100 de zile de mandat, președintele Trump a intensificat deportările imigranților și a aplicat măsuri de control la frontierele Statelor Unite.
”Deportările nu au atins nivelurile anunțate de Trump la începerea campaniei electorale, dar oficialii de la Casa Albă anticipează că un număr-record de persoane vor fi expulzate în cursul acestui an”, subliniază editorialistul.
Donald Trump a afirmat frecvent în campania electorală că va ”reduce prețurile produselor”, iar noile date indică o inflație care atinge cel mai scăzut nivel începând din martie 2021. Însă tarifele comerciale aplicate de Trump riscă să genereze majorări de prețuri. Analiștii economici și unele companii se tem că taxele vamale vor perturba rețelele de aprovizionare și vor genera creșteri de prețuri.
“Nivelul tarifelor vamale anunțate până acum este semnificativ mai mare decât se anticipa. Același lucru este valabil la nivelul efectelor economice, care includ o inflație mai ridicată și încetinirea creșterii economice”, a avertizat Jerome Powell, președintele Rezervei Federale.
Donald Trump a promis, în campania electorală, că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore. Realitatea s-a dovedit a fi mai dificilă, iar acum câteva zile Trump a explicat că ”glumea” când evocat termenul de 24 de ore.
”Am stabilit un termen al negocierilor. După acel termen, atitudinea va fi foarte diferită”, a explicat Trump, care a avertizat în mai multe rânduri că Statele Unite s-ar putea retrage din procesul diplomatic.
Washingtonul solicită Rusiei și Ucrainei ”armistițiu permanent” și negocieri de pace, a anunțat Casa Albă, notând că președintele Donald Trump este ”optimist”, dar și ”realist” în privința șanselor de oprire a războiului.
”Președintele Trump este tot mai nemulțumit de liderii ambelor țări, vrea să observe un armistițiu permanent. Vladimir Putin a oferit în această dimineață un armistițiu temporar, președintele Trump a transmis clar că vrea să vadă un armistițiu permanent, pentru oprirea omorârii oamenilor, a vărsării de sânge. Deși rămâne optimist că poate obține un acord, este și realist”, a declarat luni Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA.
Foto: Profimedia
Citește și: