Theresa May caută sprijinul nord-irlandezilor și al rebelilor din propriul partid pentru un nou ACORD BREXIT

Theresa May caută sprijinul nord-irlandezilor și al rebelilor din propriul partid pentru un nou ACORD BREXIT
Publicat: 21/01/2019, 20:18

Urmăriți aici dezbaterile din Camera Comunelor:

Premierul Theresa May prezintă în fața Parlamentului „Planul B” pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Potrivit publicației The Telegraph, ea ar putea avea în vedere amendarea acordului din 1998 dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord – așa numitul The Good Friday Agreement – pentru a câștiga susținerea membrilor Partidului Democratic Unionist. Propunerea lui May pentru nord irlandezi este ca, după ieșirea Marii Britanii din UE, să nu fie impuse reguli de frontieră cu Irlanda de Nord, care rămâne în UE.

Încă din 2017, măsura era și sfatul lui Tony Blair, care – în calitate de premier al Marii Britanii – a fost unul dintre arhitecții acordului Good Friday.

„Acordul a fost conceput plecând de la premisa că ambele state sunt membre ale Uniunii Europene,” a explicat Tony Blair, citat de Financial Times. „O parte dintre prevederi vor trebui amendate, cu ocazia Brexit-ului. Din nou, cu bunăvoință, inclusiv din partea partenerilor noștri europeni, acest lucru va fi posibil fără mari dificultăți.”

Liderii de la Bruxelles se tem însă că disensiunile politice interne din Irlanda de Nord, dintre Partidul Democratic Unionist și Sinn Fein, vor face greu de obținut ratificarea unui amendamente.

„Este realmente o crimă să te întorci la popor după 30 de luni de mizerie totală – guvernul divizat, parlamentul blocat, moțiune de neîncredere introdusă împotriva premierului de propia echipă,” comenta sâmbătă, într-un interviu pentru The Times, Tony Blair.

Joi, după ce a trecut cu greu de moțiunea de neîncredere din Camera Comunelor, premierul Theresa May a promis că va continua să implementeze Brexit-ul, ca voință a poporului britanic.

„Înțeleg că evenimentele din ultimele 24 de ore provoacă îngrijorarea oamenilor care își văd de viețile lor, neinteresați de politică,” a declarat May joi seara. „Poporul britanic dorește să continuăm implementarea Brexit-ului și mai are probleme importante de rezolvat. Dar acordul pentru care m-am înțeles cu UE a fost respins de parlamentari, cu o largă majoritate. Cred că este de datoria mea să împlinesc voința populară de a ieși din UE. Și asta intenționez să fac. Deocamdată, parlamentarii ne-au spus clar ceea ce nu doresc. Va trebui să lucrăm în mod constructiv împreună, să stabilim ce anume doresc.”

Premierul a invitat toate partidele la discuții, ca să găsească rapid o formă de acord de ieșire din UE pe care Camera Comunelor să o aprobe.

„E timpul să lăsăm deoparte propriile interese,” a cerut Theresa May politicienilor. „Sunt dezamăgită că liderul Partidului Laburist nu vrea să participe la negocieri, dar ușa noastră rămâne deschisă. Nu va fi o sarcină ușoară, însă parlamentarii știu că au datoria de a acționa în interesul național, de a obține un consens și de a termina cu această treabă. În 2016, printr-un vot istoric, poporul a decis să ieșim din UE. În 2017, 80% dintre alegători au votat cu partide care au promis să respecte rezultatul referendumului. Acum, după doi ani și jumătate, e timpul să ne unim, să punem interesul național pe primul plan și să implementăm referendumul.”

Theresa May pare să prefere să negocieze cu liderii de la Bruxelles prevederile acordului Brexit privind Irlanda de Nord, decât să încerce să obțină consensul în Camera Comunelor, scrie The Guardian. Într-o teleconferință ținută de premier duminică seara cu membrii cabinetului său, opinia unanimă a fost să se depună noi eforturi pentru a obține modificări acceptabile ale acordului Brexit, însă fără detalii concrete.

„Ca de obicei, e greu să îți dai seama ce va face,” dezvăluie surse politice citate de The Guardian. „Dar e clar că va negocia cu Partidul Democratic Unionist și cu rebelii conservatori.” În ciuda promisiunilor că va discuta cu liderii partidelor parlamentare, prioritatea Theresei May a rămas găsirea unei soluții pentru istorica ruptură din propriul partid.

După ce va prezenta astăzi, în fața Parlamentului „Planul B”, Theresa May ar putea pleca deja la Bruxelles. Parlamentarii britanici au propus în ultimele zile mai multe soluții, însă opinia generală este să solicite amânarea datei de 29 martie pentru ieșirea din UE. Însă aceasta trebuie aprobată de fiecare dintre celelalte 27 state membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?