Transfuzia de plasmă nu îi ajută, precum se credea, pe pacienții grav bolnavi de COVID-19 (studiu)

Redactor:
Dragos Tanase
Transfuzia de plasmă nu îi ajută, precum se credea, pe pacienții grav bolnavi de COVID-19 (studiu)
Pacient la Terapie intensivă (FOTO - ilustrativ)

Testarea clinică internațională a tratamentului cu plasmă provenită de la pacienții vindecați de COVID-19 a fost oprită la pacienții cu forme grave ale bolii și care au nevoie de terapie intensivă, pentru că nu există beneficii asupra lor, conform rezultatelor unui studiu recent.

Decizia luată de liderii testului REMAP-CAP (Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform for Community-acquired Pneumonia) a venit după o analiză inițială a peste 900 de participanți grav bolnavi de la ATI a căror stare nu s-a îmbunătățit după tratamentul cu plasmă bogată în anticorpi prelevată de la oameni care s-au recuperat după boala pandemică, scrie Hotnews.ro.

”Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea de plasmă convalescentă (și) studiul continuă să recruteze pacienți spitalizați cu COVID-19 care sunt moderat bolnavi, dar care nu sunt în terapie intensivă”, au spus oamenii de știință care conduc studiul, într-un comunicat.

Este plauzibil din punct de vedere biologic ca pacienții care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plamă convalescentă și acei pacienți cu virus în exces să beneficieze mai mult decât alții. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a spus Manu Shankar-Hari, unul dintre conducătorii studiului.

Potrivit acestuia, analiza inițială nu a evaluat efectele plasmei la pacienții spitalizați cu boală mai puțin severă. Aceasta „rămâne o întrebare foarte importantă” și va continua să fie explorată în procesul în curs, a spus acesta.

Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potențial pentru pacienții cu COVID-19

Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potențial pentru pacienții cu COVID-19 este că anticorpii pe care îi conține ar putea neutraliza virusul, oprindu-l să se multiplice și oprind leziunile de țesut.

Analiza inițială, care a condus la suspendarea înscrierii pacienților cu forme severe, a arătat că există o probabilitate foarte scăzută – 2,2% – că a redus ratele de deces sau a scăzut numărul de zile în care pacienții au avut nevoie de terapie intensivă.

De ce plasma convalescentă nu pare să îmbunătățească rezultatul la pacienții grav bolnavi cu COVID-19 internați la ATI nu este încă cunoscută. Cu toate acestea, se poate datora faptului că leziunile pulmonare sunt prea avansate pentru ca plasma convalescentă să facă diferența”, a spus Alexis Turgeon, un medic de terapie intensivă și profesor la Universitatea Laval din Canada, care lucrează și el la acest la studiu.

Ministrul Sănătății, mesaj optimist despre pandemie: „Dacă ne vaccinăm, în 6-9 luni am putea să scăpăm de COVID-19”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat luni, la Antena 3, că am putea scăpa de pandemia de COVID-19, în următoarele 6 sau 9 luni, dacă populația se va vaccina.

Cred că noi trebuie să respectăm viața și sănătatea, dincolo de orice. Și a fost greu până acum și cred că o să mai fie greu, dar împreună cred că putem să trecem peste asta. Și putem să câștigăm timp prin respectarea regulilor și să salvăm viața celor mai vulnerabili. Iar de scăpat din asta o să scăpăm prin vaccinare. Este prima dacă când avem o șansă reală, o speranță că într-un timp definit, cât de cât definit, putem să vorbim despre 6 luni, putem să vorbim despre 9 luni, am putea să scăpăm de această pandemie. Gândiți-vă puțin cum vedeați lucrurile în martie anul trecut, dacă v-ar fi spus cineva că în iarna următoare o să fie mai rău, cum ați fi primit atunci vestea că există un vaccin”, a declarat Vlad Voiculescu, la postul TV citat.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Toţi se roagă pentru ea! Are tumoră cerebrală! George Burcea, apel către toţi prietenii săi
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea,...
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
Toţi se roagă pentru ea! Are tumoră cerebrală! George Burcea, apel către toţi prietenii săi
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Alimentul din bucătărie care îți protejează ochii de boli. Românii greșesc grav când îl ignoră
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Masca va fi olbigatorie până în 2023. Anunțul oficial
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide