Trei morți și aproximativ 370.000 de persoane evacuate din cauza ciclonului Hudhud

Trei morți și aproximativ 370.000 de persoane evacuate din cauza ciclonului Hudhud
Publicat: 12/10/2014, 14:20
Actualizat: 04/10/2018, 22:28

Clasată în categoria „cicloni puternici’, furtuna a atins către ora locală 11.30 (9.00, ora României) statul Andhra Pradesh, la nivelul localității Visakhapatnam, deplasând rafale de vânt de până la 200 de kilometri pe oră, potrivit serviciilor meteorologice indiene (IMD).

„Am înregistrat trei morți începând din această (duminică) dimineața”, a anunțat Natrajan Prakasam, un reprezentant al serviciilor de salvare din stat. Două persoane au fost zdrobite de arbori trântiți la pământ, iar a treia de un zid care s-a surpat din cauza ploii.

Potrivit șefului Agenției naționale pentru gestionarea catastrofelor naturale (NDRF), principalul drum din orașul portuar Visakhapatnam a fost blocat de arbori și stâlpi de electrificare trântiți la pământ.

„Cele două priorități ale NDFR sunt să degajeze drumurile și să-i evacueze” pe sinistrați, a precizat el.

Hudhud urmează să atingă și statul vecin Orissa, în care ciclonul Phailin a ucis, în octombrie 2013, cel puțin 18 persoane și a provocat pagube materiale importante. Alt ciclon a provocat în același stat moartea a peste 8.000 de persoane, în 1999.

Marina indiană a anunțat, într-un comunicat, că este „bine pregătită”, iar navele sale sunt poziționate cu „medici, bărci pneumatice, elicoptere și material de salvare” la bord.

Premierul Narendra Modi a prezidat o reuniune ministerială, sâmbătă seara, pentru a se asigura de pregătiri.

Serviciile meteorologice au cerut locuitorilor din zonele de risc să „rămână în locuri sigure pe timpul trecerii” furtunii, iar pescarilor să rămână pe uscat.

Coasta de est a Indiei și Bangladeshul vecin sunt afectate cu regularitate de furtni ciclonice în perioada aprilie-noiembrie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase