Trei români, arestați pentru un jaf de bijuterii în valoare de 2,6 milioane de euro în Dubai

Trei români, arestați pentru un jaf de bijuterii în valoare de 2,6 milioane de euro în Dubai
Publicat: 24/12/2014, 11:04

Potrivit ziarului guvernamental The National din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), șeful Poliției din Dubai, generalul-maior Khamis Al Muzeina, a declarat marți într-o conferință de presă, în care a oferit numeroase detalii, dar nu și identitatea celor implicați, că proprietarul libanez al magazinului, M.A., a fost ținut ostatic la Paris până când i-a autorizat pe bărbați să ridice „marfa”.

„Un bărbat care s-a prezentat ca fiind Christopher a venit la sediul magazinului, în zona Nayef, și i-a spus angajatului B.S. că este un expert venit să evalueze marfă din magazin, în urma unui acord cu M.A.”, a continuat generalul.

„Christopher, care a fost identificat ulterior ca F.K., s-a dus la magazin câteva zile mai târziu și a împachetat 6,5 kilograme de bijuterii, în valoare de aproximativ 12 milioane de dirhami EAU, pentru a fi luate mai târziu de alt suspect”, a adăugat șeful poliției.

Însă patronul magazinului a anunțat ulterior că a fost amenințat cu o armă și obligat să autorizeze „tranzacția”, potrivit lui Al Muzeina. „După ce suspecții au primit marfa, bărbații din Paris l-au eliberat pe proprietar, care l-a sunat imediat pe angajatul său să-i ceară să anunțe autoritățile că a fost jefuit”, a declarat generalul.

Oficialul a anunțat că F.K., M.K. și F.A. au fost arestați la mai puțin de trei zile de la comiterea infracțiunii, pe 12 decembrie. „L-am detectat pe F.K. la locuința sa, în Jumeirah Lakes Towers, unde am confiscat unele dintre bijuterii”, a declarat el, adăugând că acesta i-a condus pe anchetatori la ceilalți doi suspecți. „Am găsit restul mărfii la reședința lui M.K. în Dubai”, a precizat șeful poliției.

Cazul a fost încredințat procuraturii, scrie ziarul.

Autoritățile din Dubai cooperează cu Interpolul și autoritățile din Franța pentru prinderea complicilor care au facilitat frauda din Paris, potrivit site-ului Sahilonline.org.

Bijutierul libanez se afla în vacanță în țara sa când a primit un apel telefonic și a crezut că este vorba despre un potențial cumpărător, iar persoana care l-a sunat l-a chemat la Paris să discute detaliile afacerii, a precizat Al Mazeina în conferința de presă de marți, citat de site.

După ce a ajuns la Paris, el s-a întâlnit cu persoana care l-a sunat, care i-a spus că va trimite un expert la Dubai să aleagă și evalueze bijuterii. Bijutierul și-a sunat angajatul de la magazinul din Dubai și l-a informat despre aranjament, potrivit aceleiași surse. „Expertul” a sosit la magazin pe 9 decembrie și a petrecut două zile evauând bijuterii. Pe 11 decembrie a ales brățări, inele și cercei cântărind în total 6,5 kilograme, le-a pus într-o valiză și a lăsat-o la magazin să fie ridicată ulterior. În aceeași zi, un bărbat care s-a prezentat ca fiind Dennis, l-a sunat pe angajat și au stabilit o întâlnire să ia valiza.

Între timp, la Paris, bijutierul a fost invitat să-l întâlnească pe cumpărător la un hotel. După ce a ajuns la hotel împreună cu fiul său, a fost obligat, sub amenințarea cu violența, să-i spună angajatului de la Dubai că a primit o sumă de bani în schimb și să predea bijuteriile și documentele aferente de certificare lui Dennis, care a luat valiza și aplecat, potrivit aceleeiași surse.

Banda a mărturisit că urma să scoată din țară bunurile furate cu ajutorul unor femei. Una dintre femei nu se mai află în țară, iar poliția cooperează cu Interoplul pentru ca aceasta să revină în Emiratele Arabe Unite, potrivit site-ului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase