TRUMP amenință Canada cu excluderea din NAFTA. Președintele SUA vorbește despre cea mai PROASTĂ înțelegere comercială făcută vreodată

Redactor:
Tudor Ionescu
TRUMP amenință Canada cu excluderea din NAFTA. Președintele SUA vorbește despre cea mai PROASTĂ înțelegere comercială făcută vreodată
Canada ar putea fi exclusă din Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), dacă nu va fi făcută o înțelegere corectă pentru Statele Unite, după decenii întregi de abuz, a scris sâmbătă președintele american Donald Trump, pe contul său de Twitter.

„NAFTA a fost una dintre cele mai proaste înțelegeri comerciale făcute vreodată. Statele Unite a pierdut mii de afaceri și milioane de locuri de muncă. Ne-a fost mult mai bine înainte de NAFTA – nu ar fi trebuit să o semnăm niciodată”, a mai precizat președintele american.

„Vom face o nouă înțelegere sau ne vom reîntoarce la situația de dinainte de NAFTA”, a adăugat Donald Trump.

În plus, președintele american a mai precizat că nu există nicio necesitate politică de a menține Canada în noua înțelegere NAFTA și a amenințat Congresul american cu retragerea din tratat în situația în care „se mai amestecă în negocieri”. Acordul Congresului este, însă, necesar modificării tratatului NAFTA.

Declarațiile presedintelui american au venit la scurt timp de la eșuarea negocierilor cu Canada în vederea modificării NAFTA, a doua oară când acest lucru se întamplă. Negocierile SUA-Canada nu sunt importante doar pentru relațiile comerciale dintre cele două părți, ci și datorită faptului că este nevoie de acordul statului canadian pentru implementarea în tratatul NAFTA a modificărilor convenite între Mexic si Statele Unite, în urmă cu câteva zile.

În situația în care acest acord va fi obținut, modificările vor trebui aprobate de parlamentele celor trei țări (prin ratificare) și ulterior promulgate de șefii de stat – un proces ce poate dura și câțiva ani.

Iar în lipsa unui astfel de acord s-ar putea pune problema unui eventual tratat bilateral între Statele Unite și Mexic, care însă ar risca să neutralizeze anumite părți ale tratatului NAFTA.

NAFTA a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1994, unul dintre obiectivele principale ale tratatului fiind eliminarea graduală a tuturor taxelor vamale dintre statele semnatare.

Inchide