Trump pune stăpânire pe viața femeilor! SUA a semnat declarația anti-avort alături de mai multe guverne totalitare

Trump pune stăpânire pe viața femeilor! SUA a semnat declarația anti-avort alături de mai multe guverne totalitare
Trump pune stăpânire pe viața femeilor! SUA a semnat declarația anti-avort alături de guverne totalitare / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 23/10/2020, 17:37
Actualizat: 23/10/2020, 17:42

Trump continuă politica de conservatorism pe ultima sută de metri înainte de alegerile prezidențiale din această toamnă – SUA a semnat o declarație anti-avort alături de mari guverne autoritare. Mișcarea făcută cu scurt timp înainte de alegerile prezidențiale face parte din campania lui Trump de a reorienta politica externă a Statelor Unite ale Americii către o direcție socială mai conservatoare.

SUA au semnat vineri, 23 octombrie, o declarație anti-avort alături de un grup de aproximativ 30 de guverne în mare parte iliberale sau autoritare.

„Declarația consensuală de la Geneva” solicită statelor să promoveze drepturile și sănătatea femeilor – dar fără acces la avort – și face parte dintr-o campanie a administrației lui Trump, condusă de secretarul de stat, Mike Pompeo, pentru reorientarea politicii externe a SUA către o direcție socială mai conservatoare, chiar în detrimentul îndepărtării tradiționalilor aliați occidentali, transmite The Guardian.

Trump, în cursa de controlare a vieții femeilor

Principalii promotori ai declarației sunt Brazilia, Egipt, Ungaria, Indonezia și Uganda, iar printre ceilalți 27 de semnatari se regăsescBelarus (unde forțele de securitate încearcă în prezent să suprime o mișcare de protest condusă de femei), Arabia Saudită, Bahrain, Statele Unite Emiratele Arabe, Irak, Sudan, Sudanul de Sud, Libia.

Majoritatea țărilor semnatare se regăsesc în top 20 cele proaste țări pentru viața unei femei, conform Indicelui pentru Femei, Pace și Securitate stabilit de Universitatea Georgetown. Niciuna dintre primele douăzeci cele mai bune țări potrivit indicelui Georgetown – cu excepția SUA (locul 19) – nu a semnat declarația.

Singurul alt semnatar european (în afară de Belarus și Ungaria) este Polonia, unde curtea constituțională a aprobat joi o interdicție aproape totală în ceea ce privește avortul.

Numărul susținătorilor declarației de la Geneva a crescut puțin în ultimul an, în ciuda unei campanii a administrației Trump pentru recrutarea de noi state semnatare.

„În 2019, în jur de 25 de țări au semnat una sau mai multe declarații comune cu privire la aceste probleme de interes reciproc. Am dori ca în 2020 mai multe țări să adere la această declarație, astfel încât prioritățile noastre reciproce în spațiul multilateral să poată avea succes”, se arăta într-un memorandum SUA adresate guvernelor care au semnat documentul.

„Declarația consensuală de la Geneva”, actul care limitează drepturile femeilor

„Statele Unite au eșuat la consens și la construirea coaliției. Există 193 de state membre ale ONU și au 31. Aceasta este o prezentare teribilă. Niciunul dintre partenerii noștri similari nu este acolo și niciunei persoane din listă nu i-ar putea păsa mai puțin de femei. Este un eșec al diplomației”, a declarat Gillian Kane, consilier politic principal pentru Ipas, o organizație internațională care susține accesul sigur la avort.

O ceremonie de semnare virtuală a fost găzduită de Pompeo și de secretarul american pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar. Aceștia au descris declarația drept un moment istoric al unei mișcări pentru a opri sprijinirea avortului ca parte a îngrijirii sănătății reproductive și au precizat că este meritul lui Donald Trump.

„Sub conducerea președintelui Trump, Statele Unite au apărat demnitatea vieții umane pretutindeni și întotdeauna. A făcut-o ca niciun alt președinte din istorie. Am organizat o apărare fără precedent în străinătate a celor nenăscuți”, a declarat Pompeo.

În declarație, semnatarii: „Reafirmă că nu există niciun drept internațional la avort și nici o obligație internațională din partea statelor de a finanța sau facilita avortul”.

Declarația folosește un limbaj „pro-familial”, susținând „rolul familiei ca fundament pentru societate și ca sursă de sănătate, sprijin și îngrijire” – limbaj care a fost asociată în trecut cu opoziția față de căsătoria între homosexuali și drepturile LGBT.

Documentul semnat joi subliniază, de asemenea, primatul suveranității naționale în determinarea politicii și drepturilor, o temă urmărită într-un alt proiect puternic promovat de Pompeo la departamentul de stat, Comisia pentru drepturi inalienabile, care susține că opinia SUA cu privire la drepturile omului ar trebui să fie înrădăcinată în propria sa istorie constituțională.

La fel ca și comisia pentru drepturi inalienabile, oficialii din departamentul de stat au fost în mare parte excluși de la elaborarea Declarației consensuale de la Geneva, care a fost realizată de către persoane numite politic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”