Trump s-a lăudat că retrage trupele americane din Siria, dar anunțul unui important oficial american nu lasă niciun semn de îndoială

Trump s-a lăudat că retrage trupele americane din Siria, dar anunțul unui important oficial american nu lasă niciun semn de îndoială
Publicat: 15/04/2018, 22:08
Actualizat: 16/04/2018, 11:09

În cadrul unui interviu acordat pentru Fox News, Haley a precizat că printre obiectivele SUA în Siria se numără asigurarea că regimul de la Damasc nu va mai utiliza arme chimice, înfrângerea totală a rețelei teroriste Stat Islamic, dar și supravegherea acțiunilor Iranului.

„Este obiectivul nostru să vedem trupele americane acasă, însă nu ne vom retrage din Siria până când nu ne vom îndeplini toate aceste obiective”, a declarat Haley.

În privința relațiilor ruso-americane, Haley a precizat că acestea sunt „foarte tensionate”, subliniind că Washingtonul își dorește îmbunătățirea relațiilor cu Moscova.

Declarațiile ambasadorului SUA la ONU au fost făcute la o zi după ce o coaliție formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă dimineață (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc. Anunțul bombardamentului a venit de la președintele SUA, Donald Trump, într-o declarație de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ținte asociate capabilităților de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Președintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administrației Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum și Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operațiune militară.

Această decizie vine la doar două săptămâni de la anunțul lui Trump, care se lăuda că va retrage trupele americane din Siria.

„Vom pleca din Siria foarte curând. Îi vom lăsa pe alții să se ocupe de ei (n.red.: de membrii Stat Islamic). (…) Trebuie să ne întoarcem în țara noastră, acolo unde vrem să fim”, declara președintele SUA, care adăuga: „Am cheltuit miliarde de dolari în Orientul Mijlociu și ce am primit în schimb? Nimic”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase