Trump se laudă cu salvarea a 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei. Economiștii oficiali îi dau peste nas: Cifrele sunt mult mai mici! Modul în care s-a calculat nu este exact

Trump se laudă cu salvarea a 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei. Economiștii oficiali îi dau peste nas: Cifrele sunt mult mai mici! Modul în care s-a calculat nu este exact
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 27/08/2020, 16:30
Actualizat: 27/08/2020, 16:31

Donald Trump a declarat într-un discurs susținut recent că a salvat 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei, însă însă economiștii, chiar și cei de la Casa Albă, îl contrazic: cifrele sunt mult mai mici.

„Prin pachetul istoric de ajutor pe care l-am semnat și l-am transformat în lege, am salvat peste 50 de milioane de locuri de muncă ale americanilor”, a declarat acesta pe 15 august. Referindu-se la oponenții săi democrați, a precizat: „Nu le place acest tip de numere, deoarece cred că îi va lovi alegeri”, relatează Reuters.

Estimarea că programul de protecție salarială (PPP), finanțat de contribuabili (660 miliarde de dolari), a salvat circa 51 de milioane de locuri de muncă, a fost trâmbiță de Partidul Republican, conducerea Congresului și campania de realegere a președintelui.

Luni, Trump a promovat-o din nou la un miting organizat la vest de Charlotte, Carolina de Nord, locul Convenției Naționale Republicane.

Trump minte cu nerușinare: Am salvat 51 de milioane de locuri de muncă!

Cu toate acestea, PPP nu a salvat 51 de milioane de locuri de muncă și nici măcar un număr apropiat de acesta, potrivit interviurilor Reuters cu economiști și unei analize a datelor din programul. O jumătate de duzină de economiști consideră că numă-rul locurilor de muncă salvate este cuprins între un milion și 14 milioane.

„Nu cred că există un economist care ar spune că programul a salvat 50 de milioane de locuri de muncă”, a declarat Richard Prisinzano, care a fost economist financiar la Departamentul Trezoreriei SUA timp de 13 ani înainte de a pleca în 2017.

Estimarea lui, a precizat Prisinzano, este că au fost salvate între cinci și șapte milioane de locuri de muncă, bazate pe propriile ajustări referitoare la activitatea altor cercetători de la MIT și din alte părți.

Funcționarii din administrația lui Trump oferă explicații diferite despre cifra de 51 de milioane. În cadrul interviurilor cu Reuters, oficiali de la Departamentul Trezoreriei și Administrației pentru Întreprinderi Mici (SBA), care supraveghează programul PPP, au declarat că cele 51 de milioane se referă la numărul total de lucrători raportați de întreprinderile aprobate pentru un împrumut – nu la numărul de locuri de muncă care au fost salvate.

Larry Kudlow, consilierul economic principal al Casei Albe, a explicat faptul că numărul locurilor de muncă a fost suma tuturor locurilor de muncă de la întreprinderile care au primit împrumuturi PPP.

„Am salvat multe locuri de muncă, nu există niciun dubiu”, a spus el.

PPP a făcut parte din pachetul de aproximativ 3 trilioane de dolari pentru salvarea economiei adoptată în primăvară. La vremea respectivă, nu au existat prea multe dezbateri întrucât finanțarea era necesară pentru întreprinderile mici, deoarece SUA a fost efectată de pandemia de COVID-19.

„Aceste date nu ne spun câte dintre aceste locuri de muncă ar putea exista fără împrumuturile PPP”

De atunci, democrații au contestat datele despre program, lansate de administrație în iulie.

„Am văzut unele inexactități ale datelor în ceea ce privește modul în care calculează câte locuri de muncă au fost protejate și salvate”, a declarat reprezentantul democrat din New Jersey, Andy Kim, în august, care face parte din Comitetul pentru Întreprinderi Mici.

Un economist al Fundației Patrimoniului a pus la îndoială și cifrele.

„Aceste date nu ne spun câte dintre aceste locuri de muncă ar putea exista fără împrumuturile PPP. În plus, toți cei implicați sunt stimulați să utilizeze estimări umflate”, a declarat Adam Michel, senior analist de politici pentru politica fiscală din cadrul fundației.

Michel, care nu a analizat datele în sine, a citat aceeași cercetare pe care a făcut-o fostul oficial al Trezoreriei, Prisinzano – o lucrare în care coautori sunt economiști la Consiliul Federal al Rezervei format din guvernatori, MIT și Institutul de cercetare ADP. Studiul a concluzionat că aproximativ 2,3 milioane de locuri de muncă au fost salvate până la începutul lunii iunie.

„Le-au adunat pe toate”

Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat că Trezoreria și SBA au acces la lista companiilor și a împrumuturilor bancare și au făcut calculele.

„Atunci când depui formularul pentru împrumut, trebuie să scrii și câți angajați ai. Cred că le-au adunat pe toate”, a explicat acesta.

Purtătorul de cuvânt din campania electorală a lui Trump a explicat într-un email că „PPP a protejat companiile amerciane care împreună însumează 51 de angajați amerciani”. Însă acest lucru este total diferit față de ceea ce a pretins Trump pe Twttier unde a scris „Președintele Programului de Protecție salarială a salvat 51 de milioane de locuri de muncă”.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un asteroid de dimensiunea Marii Piramide din Giza va zbura pe lângă Pământ. Când va...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, amenințare directă: 'Suntem capabili de a da lovitura letală'
Larisa Iordache, transportată de urgenţă la spital. Ce s-a întâmplat cu gimnasta la Jocurile Olimpice
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Calendar Ortodox, 26 iulie 2021! Un mare sfânt cuvios, celebrat astăzi de români. Sărbătoare importantă
Dezastru termic în România. Vor fi cele mai ridicate temperaturi. Vor fi nopți de foc
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...