Trump se laudă cu salvarea a 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei. Economiștii oficiali îi dau peste nas: Cifrele sunt mult mai mici! Modul în care s-a calculat nu este exact

Trump se laudă cu salvarea a 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei. Economiștii oficiali îi dau peste nas: Cifrele sunt mult mai mici! Modul în care s-a calculat nu este exact
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 27/08/2020, 16:30
Actualizat: 27/08/2020, 16:31

Donald Trump a declarat într-un discurs susținut recent că a salvat 51 de milioane de locuri de muncă în timpul pandemiei, însă însă economiștii, chiar și cei de la Casa Albă, îl contrazic: cifrele sunt mult mai mici.

„Prin pachetul istoric de ajutor pe care l-am semnat și l-am transformat în lege, am salvat peste 50 de milioane de locuri de muncă ale americanilor”, a declarat acesta pe 15 august. Referindu-se la oponenții săi democrați, a precizat: „Nu le place acest tip de numere, deoarece cred că îi va lovi alegeri”, relatează Reuters.

Estimarea că programul de protecție salarială (PPP), finanțat de contribuabili (660 miliarde de dolari), a salvat circa 51 de milioane de locuri de muncă, a fost trâmbiță de Partidul Republican, conducerea Congresului și campania de realegere a președintelui.

Luni, Trump a promovat-o din nou la un miting organizat la vest de Charlotte, Carolina de Nord, locul Convenției Naționale Republicane.

Trump minte cu nerușinare: Am salvat 51 de milioane de locuri de muncă!

Cu toate acestea, PPP nu a salvat 51 de milioane de locuri de muncă și nici măcar un număr apropiat de acesta, potrivit interviurilor Reuters cu economiști și unei analize a datelor din programul. O jumătate de duzină de economiști consideră că numă-rul locurilor de muncă salvate este cuprins între un milion și 14 milioane.

„Nu cred că există un economist care ar spune că programul a salvat 50 de milioane de locuri de muncă”, a declarat Richard Prisinzano, care a fost economist financiar la Departamentul Trezoreriei SUA timp de 13 ani înainte de a pleca în 2017.

Estimarea lui, a precizat Prisinzano, este că au fost salvate între cinci și șapte milioane de locuri de muncă, bazate pe propriile ajustări referitoare la activitatea altor cercetători de la MIT și din alte părți.

Funcționarii din administrația lui Trump oferă explicații diferite despre cifra de 51 de milioane. În cadrul interviurilor cu Reuters, oficiali de la Departamentul Trezoreriei și Administrației pentru Întreprinderi Mici (SBA), care supraveghează programul PPP, au declarat că cele 51 de milioane se referă la numărul total de lucrători raportați de întreprinderile aprobate pentru un împrumut – nu la numărul de locuri de muncă care au fost salvate.

Larry Kudlow, consilierul economic principal al Casei Albe, a explicat faptul că numărul locurilor de muncă a fost suma tuturor locurilor de muncă de la întreprinderile care au primit împrumuturi PPP.

„Am salvat multe locuri de muncă, nu există niciun dubiu”, a spus el.

PPP a făcut parte din pachetul de aproximativ 3 trilioane de dolari pentru salvarea economiei adoptată în primăvară. La vremea respectivă, nu au existat prea multe dezbateri întrucât finanțarea era necesară pentru întreprinderile mici, deoarece SUA a fost efectată de pandemia de COVID-19.

„Aceste date nu ne spun câte dintre aceste locuri de muncă ar putea exista fără împrumuturile PPP”

De atunci, democrații au contestat datele despre program, lansate de administrație în iulie.

„Am văzut unele inexactități ale datelor în ceea ce privește modul în care calculează câte locuri de muncă au fost protejate și salvate”, a declarat reprezentantul democrat din New Jersey, Andy Kim, în august, care face parte din Comitetul pentru Întreprinderi Mici.

Un economist al Fundației Patrimoniului a pus la îndoială și cifrele.

„Aceste date nu ne spun câte dintre aceste locuri de muncă ar putea exista fără împrumuturile PPP. În plus, toți cei implicați sunt stimulați să utilizeze estimări umflate”, a declarat Adam Michel, senior analist de politici pentru politica fiscală din cadrul fundației.

Michel, care nu a analizat datele în sine, a citat aceeași cercetare pe care a făcut-o fostul oficial al Trezoreriei, Prisinzano – o lucrare în care coautori sunt economiști la Consiliul Federal al Rezervei format din guvernatori, MIT și Institutul de cercetare ADP. Studiul a concluzionat că aproximativ 2,3 milioane de locuri de muncă au fost salvate până la începutul lunii iunie.

„Le-au adunat pe toate”

Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a declarat că Trezoreria și SBA au acces la lista companiilor și a împrumuturilor bancare și au făcut calculele.

„Atunci când depui formularul pentru împrumut, trebuie să scrii și câți angajați ai. Cred că le-au adunat pe toate”, a explicat acesta.

Purtătorul de cuvânt din campania electorală a lui Trump a explicat într-un email că „PPP a protejat companiile amerciane care împreună însumează 51 de angajați amerciani”. Însă acest lucru este total diferit față de ceea ce a pretins Trump pe Twttier unde a scris „Președintele Programului de Protecție salarială a salvat 51 de milioane de locuri de muncă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU