Florin Badescu
08.12.2015
Internațional

Trupa care cânta la Bataclan în noaptea fatidică a atacurilor teroriste s-a întors în Paris: ”Aceștia sunt frații noștri”

Trupa care cânta la Bataclan în noaptea fatidică a atacurilor teroriste s-a întors în Paris: ”Aceștia sunt frații noștri”
Eagles of Death Metal, trupa al cărei concert a fost întrerupt în sala Bataclan din Paris de un grup de extremiști islamiști, autorii unor atentate sângeroase pe 13 noiembrie, a avut parte de o revenire emoționantă în capitala franceză, cu ocazia unui show susținut de grupul U2, luni seară.

Cu solistul Jesse Hughes îmbrăcat într-un costum alb, trupa californiană a cântat în fața publicului numeros, care a umplut până la refuz AccorHotels Arena din Paris, un cover după „People have the Power”, un cântec celebru din repertoriul cântăreței Patti Smith, înainte de a interpreta propria piesă „I Love You All The Time”, informează Reuters.

„Nu trebuie să mai fac altceva acum decât să vă prezint anumiți oameni ale căror vieți vor fi de acum înainte parte pentru totdeauna din Paris. Aceștia sunt frații noștri, le-a fost «furată» scena în urmă cu trei săptămâni”, a declarat Bono, solistul trupei U2, la finalul ultimului show din seria sa de concerte „Innocence and Experience”, după ce toate spectacolele europene ale formației Eagles of Death Metal au fost anulate în urma atentatelor teroriste din Paris.

Mai multe atacuri teroriste, bine coordonate, au ucis 130 de persoane în capitala Franței, cele mai multe dintre acestea – 90 de decedați – fiind înregistrate în sala Bataclan, unde avea loc concertul trupei Eagles of Death Metal.

Mulți dintre fanii celor două trupe purtau pe umeri drapelul Franței la concertul de luni seară, la care măsurile de securitate au fost sporite, întrucât Franța se află încă în stare de urgență.

Un elicopter a survolat timp de două ore sala de concerte pariziană înainte de acest show, iar spectatorii au fost direcționați să pătrundă în arenă – ce are o capacitate de 20.000 de locuri – prin intrarea din spate a clădirii. Nu au fost raportate incidente.

Eagles of Death Metal, al cărei cofondator Josh Homme, care este și solistul trupei Queens of the Stone Age, pleacă destul de rar în turneu alături de trupă și care nu se afla la Bataclan în momentul atentatului, a spus că dorește să fie prima formație care revine în sala Bataclan, după redeschiderea acesteia.

U2, care a oferit sprijin logistic pentru revenirea în Statele Unite a membrilor trupei Eagles of Death Metal, a negat informația potrivit căreia formația americană urma să apară pe scena concertului său de duminică. Atunci, Patti Smith a urcat pe scenă, la finalul primului dintre cele două concerte susținute de grupul irlandez la AccorHotels Arena din Paris.

De la înființare, în 1976, formația irlandeză, a câștigat 22 de premii Grammy și a susținut 20 de turnee mondiale. Grupul U2 a lansat unele dintre cele mai aclamate albume din lume, în anii 1980 – „The Joshua Tree” și „Rattle and Hum”.

Trupa U2 este alcătuită din basistul Adam Clayton, Bono (Paul Hewson, voce și chitară), Larry Mullen Jr. (tobe) și chitaristul The Edge (Dave Howell Evans). Formația a vândut, de-a lungul anilor, peste 150 de milioane de albume.

Eagles of Death Metal a fost fondată în 1990, în Palm Desert, SUA, de Jesse Hughes (voce, chitară) și Josh Homme (chitară, clape, lider al unei alte formații celebre, Queens of The Stone Age), membrii permanenți ai trupei.

Trupa Eagles of Death Metal – care a lansat în luna octombrie cel mai recent album al său, „Zipper Down” – este formată din șase muzicieni, iar aceștia au scăpat nevătămați în urma atacurilor de la Paris. Însă, un membru al staff-ului, Nick Alexander, merchandise manager al trupei, a fost ucis în atac.

Inchide