Trupele rusești au efectuat noi exerciții militare în Transnistria

Trupele rusești au efectuat noi exerciții militare în Transnistria
Publicat: 10/04/2015, 08:39

Aproximativ 400 de militari ruși și 30 de piese de armament au efectuat exerciții în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, scrie AP în pagina electronică citând presa rusă de joi, înaintea celei de a doua vizite a premierului moldovean, vineri, la Tiraspol.

Trupele rusești staționate în regiunea separatistă prorusă au tras aproximativ 100.000 de unități de muniție, a declarat Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse.

La manevre – în care au fost folosite, de asemenea, lansatoare de rachete – au luat parte și vehicule blindate de transport de trupe, potrivit oficialului rus.

Autoritățile de la Chișinău se tem de prezența rusă în Transnistria, intensificată după ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul în care Rusia este acuzată de către Kiev și Occident că susține cu armament și trupe separatiștii proruși din estul Ucrainei, acuzații respinse de către ruși.

Transnistria, cu o populație predominant rusofonă și rusofilă, și-a proclamat independența față de Republica Moldova în anii ’90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbușirii fostei Uniuni Sovietice.

Trupe rusești au fost staționate în Transnistria din 1992, după un război civil în care au fost ucise peste 1.500 de persoane.

Premierul moldovean, Chiril Gaburici, urmează să efectueze vineri o vizită la Tiraspol, pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk. Întrevederea este programată la ora 10.30, la complexul hotelier Rossia, în vederea semnării unei colaborări în domeniul asigurărilor, iar la finalul întâlnirii este programatș o conferință de presă comună. Este vorba despre a doua întrevedere dintre Gaburici și Șevciuk. La prima întâlnire, în 14 martie, a fost prelungit memorandumul privind circulația trenurilor de marfă prin regiunea transnistreană.

Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Victor Osipov declara anterior că există o „dezghețare” în negocierile cu Tiraspolul, în pofida faptului că procesul de pace decurge anevoios și într-o atmosferă tensionată. O nouă întâlnire a în cadrul negocierilor de soluționare a conflictului transnistrean înghețat, în formatul 5+2, urmează să aibă loc la 21 aprilie, la Viena.

Pe de altă parte, trupe din cadrul Ministerului rus de Interne au participat la exerciții al căror scenariu constă în înăbușirea unei revoluții după modelul ucrainean, fiind „bombardate” cu pietre și sticle, potrivit ziarului britanic The Telegraph.

Antrenamentul are loc în condiții care imită confruntările ce au avut loc la sfârșitul lui 2013 în Piața Independenșei din Kiev între protestatari și poliție și au condus la îndepărtarea de la putere fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Exercițiile au „la bază evenimente care au avut loc în trecutul apropiat într-o țară vecină”, a declarat joi pentru presă Vasili Pancenkov, un purtător de cuvânt al ministerului. „Toate atributele acestor evenimente, inclusiv incendierea unor cauciucuri și aruncarea cu pietre și sticle în forțe” au fost utilizate, a precizat el.

Rusia a fost afectată de proteste de stradă față de revenirea la putere a lui Vladimir Putin, iar poliția și procurorii reprimă demonstrațiile din această țară.

Putin afirmă că Ianukovici a fost răsturnat de la putere printr-o lovitură de stat susținută de către Occident și vrea să evite fie îndepărtat de la Kremlin în același mod.

O organizație de „autoapărare” care se autointitulează Anti-Maidan și care pare să se bucure de aprobarea statului rus a fost înființată în ianuarie, cu scopul de a împiedica proteste vizând autoritățile ruse.

Forțele Ministerului rus de Interne acționează ca forțe de ordine și antirevoltă, dar iau parte și la conflicte armate, ca lupta împotriva separatiștilor și islamiștilor din Caucazul de Nord.

În cadrul acestor exerciții – Zaslom 2015 – care durează opt zile și se desfășoară în șase regiuni, inclusiv în Crimeea, trupele fac manevre cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

Tot joi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că 30 de avioane de vânătoare participau la exerciții în regiunea Primorski (est).

Rusia a efectuat numeroase exerciții și manevre militare în ultimele luni, pe fundalul tensiunilor dintre Moscova, state occidentale și NATO cu privire la conflictul armat din Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Anunț pentru românii ce folosesc numerar. Băncile au pus LIMITĂ
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×