Tweet-ul de 1 miliard de dolari dat de un ministru polonez

Tweet-ul de 1 miliard de dolari dat de un ministru polonez
Publicat: 07/11/2012, 13:50
Actualizat: 02/02/2019, 12:02

Investitorii pe bursa din Varșovia ar trebui să se asigure că urmăresc mesajele de pe Twitter ale ministrului Sikorski, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului Financial Times.

Cei care îl urmăresc pe Sikorski au primit luni după-amiaza mesajul: „Intuiția îmi spune că Budzanowski (ministrul Trezoreriei Mikolaj, n.r.) va avea în curând informații importante legate de prețul gazelor în Polonia”, a scris ministrul de externe.

Persoanele care cunosc sectorul energetic din Polonia au făcut imediat legătura cu negocierile dintre Varșovia și Moscova pentru reducerea prețului gazelor livrate de Gazprom printr-un contract pe termen lung.

Acțiunile PGNiG, companie controlată de stat, au urcat marți cu până la 15% pe bursa de la Varșovia, adăugând aproximativ 3 miliarde de zloți (1 miliard de dolari) la capitalizarea companiei. După ce compania a anunțat acordul cu Gazprom pentru reducerea prețului, creșterea acțiunilor s-a mai temperat, astfel că titlurile au încheiat ședința bursieră în urcare cu 9,6%.

Polonia plătește în prezent circa 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari prețuri din UE, iar Budzanowski a afirmat că prețul ar putea coborî cu circa 15%.

PGNiG estimează că acordul cu Gazprom înseamnă un plus de 2,5-3 miliarde de zloți la profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare din acest an.

Polonia importă anual 10,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, la un consum total de 14 miliarde de metri cubi. Contractul cu Gazpom expiră în 2022, iar reducerea de preț obținută de Polonia va aduce prețul plătit mai aproape de cel al altor clienți mari ai Gazprom, precum Germania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase