Ucraina a primit dreptul de a exporta energie electrică în UE. Kievul speră să obțină 1,5 miliarde de euro din exporturi până la finalul anului

Ucraina a primit dreptul de a exporta energie electrică în UE. Kievul speră să obțină 1,5 miliarde de euro din exporturi până la finalul anului
Sursa foto: Pexels
Publicat: 09/06/2022, 10:24

Ucraina a primit marți acordul pentru a putea exporta energie electrică în statele membre ale Uniunii Europene, iar autoritățile de la Kiev speră să câștige cel puțin 1,5 miliarde de euro până la finalul anului din aceste exporturi.

Declarația a fost făcută de către un consilier al ministrului ucrainean al Energiei, potrivit Reuters.

Fosta țară sovietică a planificat să înceapă decuplarea de la rețeaua electrică rusă și bielorusă încă din 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. În februarie anul acesta, când a început invazia rusă, Ucraina testa autonomia sistemului, iar agresiunea Rusiei a determinat Kievul să se deconecteze complet de la rețeaua rusă, cu doi ani și jumătate mai devreme decât fusese planificat inițial.

Ucraina va putea exporta energie electrică și către România

Ucraina a solicitat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât mai curând posibil, iar marți a primit dreptul de a-și exporta energia electrică în Uniunea Europeană, a anunțat miercuri compania de stat Ukrenergo.

Toate liniile ucrainene necesare sunt pregătite să exporte energie electrică în România, Ungaria, Slovacia și Polonia, a declarat Lana Zerkal, consilier al ministrului Energiei de la Kiev, într-un interviu acordat postului public de televiziune Suspilne.

„Până la sfârșitul anului, în condiții normale, vom putea câștiga aproximativ 1,5 miliarde de euro. Am început asta în martie, iar acum UE ne oferă oportunitatea tehnică de a începe fluxuri comerciale și de a obține bani din exporturi. Este foarte important pentru noi faptul că, în ciuda războiului, am reușit să ne deconectăm (de la rețeaua rusă și cea bielorusă, n. red.) cu doi ani și jumătate mai devreme decât era planificat”, a spus Zerkal, adăugând că sistemul Ucrainei funcționează în sincronizare cu sistemul Uniunii Europene.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult