Ucraina, nemulțumită de RESTRICȚIILE impuse de unele state UE importurilor de cereale. „Sunt inacceptabile, nu respectă Acordul de Asociere”

Ucraina, nemulțumită de RESTRICȚIILE impuse de unele state UE importurilor de cereale. „Sunt inacceptabile, nu respectă Acordul de Asociere”
Sursa foto: Envato Elements
Publicat: 29/04/2023, 19:01

Ministerul de Externe din Ucraina a anunțat sâmbătă că a transmis note Poloniei, dar și UE, în care a descris restricțiile pe care Polonia și alte state le-au impus importurilor de cereale ucrainene drept „categoric inacceptabile”.

Nota de protest a fost transmisă vineri, înainte ca Comisia Europeană să anunțe că s-a ajuns la un acord de principiu pentru a rezolva problema.

Ucraina cere reluarea imediată a exporturilor

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat sâmbătă că a trimis vineri note Ambasadei Poloniei și reprezentanței UE la Kiev, exprimându-și dezamăgirea față de situație și spunând că restricțiile asupra exporturilor sale de cereale prin intermediul UE sunt „categoric inacceptabile”, informează Reuters.

„Există temeiuri legale pentru reluarea imediată a exporturilor de mărfuri agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și continuarea exporturilor nestingherite către alte state membre ale UE”, a transmis Ministerul într-un comunicat.

Cele cinci țări și-au exprimat îngrijorarea că cerealele din Ucraina, menite să fie exportate în alte țări, au ajuns pe piețele lor locale, ducând la scăderea prețurilor cu carefermierii locali își vând produsele.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat că nu a consultat încă documentul.

Aceasta afirmație vine la o zi după ce Comisia Europeană a declarat că a ajuns la un acord de principiu pentru a permite reluarea tranzitului cerealelor ucrainene prin Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Mai multe țări, inclusiv România, au cerut soluții Comisiei Europene

La începutul acestei luni, Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au transmis o scrisoare comună președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îi solicită soluții pentru problemele cu care se confruntă fermierii din aceste țări ca urmare a creșterii importurilor de produse alimentare ieftine din Ucraina.

Premierii celor cinci țări susțin că ar putea fi nevoie de reintroducerea de taxe vamale pentru importurile de produse agricole ucrainene, în cazul în care afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace.

În document se arată că pe piețele europene, creșterea importurilor de produse alimentare din Ucraina, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne și zahăr, este una „fără precedent”.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză. „Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile – cote şi taxe vamale – pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse „destabilizează” piaţa poloneză.

Fermierii polonezi organizează frecvent acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri. De asemenea, fermierii bulgari au organizat proteste ca reacţie la criza generată de volumul masiv de cereale ucrainene, notează MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...