Ucraina: România se va afla printre țările afectate de un nor radioactiv în cazul unui incident nuclear la centrala de la Zaporojie

Ucraina: România se va afla printre țările afectate de un nor radioactiv în cazul unui incident nuclear la centrala de la Zaporojie
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/08/2022, 21:10
Actualizat: 19/08/2022, 21:11

Serviciile de informații militare ale Ucrainei consideră că Rusia plănuiește o „provocare” la centrala nucleară de la Zaporojie, anunțând că aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi. 

Oamenii de știință de la Institutul ucrainean de Hidrometeorologie au simulat răspândirea radiațiilor în cazul unui dezastru nuclear și au descoperit că, în urma condițiilor meteorologice din ultimele zile, norul radioactiv ar putea ajunge până la Marea Baltică, afectând Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, precum și Belarus.

Apoi se va îndrepta spre vest și ar putea pătrunde în Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

Între timp, și presa de stat din Rusia și Ministerul Apărării au început să facă declarații potrivit cărora bombardarea centralei de la Zaporojie s-ar putea transforma într-un mare incident nuclear, scrie The Guardian.

De altfel, Rusia a avertizat că ar putea închide centrala de la Zaporojie, dacă Ucraina continuă să bombardeze zona, afirmație pe care Kievul a negat-o.

„Am dori să vă atragem atenția asupra faptului că, în cazul în care evoluția negativă a situației legate de bombardarea centralei nucleare de către Ucraina continuă, problema trecerii unităților 5 și 6 în rezervă poate fi luate în considerare, ceea ce va duce la închiderea centralei nucleare de la Zaporojie”, a declarat generalul Igor Kirillov, șeful trupelor de protecție împotriva radiațiilor din Forțele Armate Ruse, citat de Ria Novosti.

În acest context, ministerul rus al Apărării a publicat chiar și o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații dacă va fi eliminat 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie.

Astfel, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.

Volodimir Zelenski cere din nou demilitarizarea centralei nucleare de la Zaporojie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, din nou, demilitarizarea centralei, un demers pe care rușii îl resping.

„Rusia trebuie să permită imediat și fără condiții accesul reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în centrală. De asemenea, imediat și fără condiții trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul centralei electrice”, a spus Zelenski.

Totodată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să aibă loc urgent la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult