Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva fostului președinte Petro Poroșenko și a patru oligarhi și politicieni, acuzați de subminarea securității naționale, inclusiv un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.
Președintele Volodimir Zelenski a aprobat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare de a impune sancțiunile, potrivit unui decret prezidențial publicat joi.
„Ne apărăm statul și restabilim justiția”, a spus Zelenski. „Toți cei care au subminat securitatea națională a Ucrainei și au ajutat Rusia trebuie trași la răspundere”.
Sancțiunile îi permit Guvernului ucrainean să înghețe activele deținute și controlate de persoanele sancționate, să le priveze de distincții de stat și alte distincții și să interzică celor din Ucraina să părăsească țara.
Un oficial ucrainean apropiat de Zelenski a declarat pentru Financial Times că decizia are legătură cu viitoarele alegeri, sugerând că președintele ia măsuri împotriva oponenților politici.
Pe lângă Poroșenko, sancțiunile îl vizează pe Viktor Medvedciuk, un politician ucrainean și aliat apropiat al lui Putin; pe oligarhii ucraineni și foștii coproprietari ai PrivatBank Igor Kolomoiski și Gennadi Bogoliubov; și pe omul de afaceri ucrainean Kostiantin Jevago.
Medvedciuk, un aliat fidel al lui Putin, a fost trimis în Rusia într-un schimb de prizonieri în 2022 și locuiește la Moscova.
Kolomoiski se află în închisoare la Kiev sub acuzația de fraudă și spălare de bani, în timp ce fostul său partener de afaceri Bogoliubov a fugit din țară. Jevago se află în UE și face eforturi să nu fie extrădat în Ucraina, unde se confruntă și cu acuzații de corupție.
Poroșenko, care a călătorit frecvent în afara Ucrainei, rămâne la Kiev.
Săptămâna trecută Poroșenko a călătorit la Washington pentru a se întâlni cu oficiali ai Administrației Trump și politicieni americani, dar acum i-ar putea fi interzis să părăsească Ucraina.
Decizia autorităților de la Kiev a deranjat elitele politice ucrainene și a stârnit critici din partea aliaților lui Poroșenko.
Doi diplomați occidentali de rang înalt de la Kiev au spus că sunt uimiți:
„Cum va ajuta acest lucru Ucraina acum?”, a spus un diplomat.
Ucraina, care se află sub lege marțială de la invazia Rusiei acum trei ani, a suspendat alegerile în timpul războiului. Constituția Ucrainei prevede că acestea nu pot fi organizate până când legea marțială nu este ridicată.
Donald Trump și trimisul său special Keith Kellogg au semnalat că ar dori ca Ucraina să organizeze alegeri în acest an, o sarcină extrem de dificilă în condițiile în care milioane de ucraineni sunt strămutați sau sub ocupație în zonele controlate de Rusia.
În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au început să le ceară omologilor din țările UE asistență tehnică și consiliere privind organizarea de alegeri, au declarat persoane informate cu privire la discuții.
Un element-cheie a fost reprezentat de lecțiile învățate în urma altor alegeri recente din Europa, cu privire la modul de abordare și prevenire a dezinformării rusești.
Sancțiunile împotriva lui Poroșenko par să provină din cazuri investigate de serviciul de securitate al Ucrainei și de biroul de investigații de stat, care se referă presupusa vânzare de cărbune din regiunile estice ocupate de Rusia, Donețk și Lugansk, pe care autoritățile spun că Poroșenko le-a inițiat în timpul președinției sale, cu ajutorul lui Medvedciuk.
Cei doi au negat acuzațiile, dar Zelenski a susținut că tranzacțiile lor au costat Ucraina miliarde de dolari.
„Miliardele care au fost câștigate efectiv prin vânzarea Ucrainei, a intereselor și securității sale trebuie înghețate și folosite pentru a proteja Ucraina și poporul său”, a spus Zelenski.
Poroșenko, care a fost al cincilea președinte al Ucrainei din 2014 până în 2019 și acum conduce cel mai mare grup de opoziție din Parlament, a spus că sancțiunile „nu au fost o surpriză”.
El a spus că a fost „o decizie neconstituțională, motivată politic” și l-a acuzat pe Zelenski că subminează unitatea națională într-un moment crucial.
Zelenski și Poroșenko au avut o relație conflictuală de când au candidat unul împotriva celuilalt la alegerile prezidențiale din Ucraina din 2019.
În timpul campaniei, Zelenski l-a acuzat pe Poroșenko de corupție și de eșecul de a aduce pacea în estul Ucrainei după cinci ani de război împotriva Rusiei și a aliaților săi separatiști.
Poroșenko l-a descris pe Zelenski ca naiv, neexperimentat și chiar pro-rus, citând interesele acestuia de afaceri din trecut la Moscova, din perioada în care avea o companie de divertisment.
Zelenski l-a învins pe Poroșenko în alegeri, cu 73% din voturi, comparativ cu 24% pentru predecesorul său. Cei doi și-au lăsat deoparte pentru scurt timp diferențele la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022, dar orice aparență de armistițiu a fost spulberată de anunțul sancțiunilor.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: