UE a adoptat principalele linii de discuție pentru viitoarea relație cu Marea Britanie: „Cred că am intrat într-o nouă dinamică a negocierilor”

UE a adoptat principalele linii de discuție pentru viitoarea relație cu Marea Britanie: „Cred că am intrat într-o nouă dinamică a negocierilor
Publicat: 23/03/2018, 12:57

„UE-27 a adoptat liniile directoare pentru viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie după Brexit”, a scris Tusk pe Twitter.

De asemenea , liderii UE și-au acordul cu privire la o perioadă de tranziție de 21 de luni după momentul efectiv al ieșirii Regatului Unit din Blocul comunitar, preconizat să aibă loc în martie 2019.

Documentul trasează abordarea Bruxellesului față de mai multe aspecte ale viitoarelor relații cu Londra, printre care se numără cooperarea în materie de securitate sau perspectivele unui acord comercial. Potrivit documentului, Guvernul de la Londra poate negocia acorduri comerciale cu alte state după ce părăsește Blocul comunitar în martie 2019, însă acordurile negociate de Marea Britanie nu vor putea în vigoare fără acordul UE până la finalizarea perioadei de tranziție.

În timpul perioadei de tranziție, Marea Britanie va rămâne parte a uniunii vamale, în pofida faptului cu nu va mai fi reprezentată în structurile de decizie ale UE.

„Cred că am intrat într-o nouă dinamică a negocierilor. Cred că abordăm aceste negocieri în spiritul cooperării”, a declarant Theresa May după anunțul lui Tusk.

Anterior, premierul britanic Theresa May a declarat că Marea Britanie și Uniunea Europeană au progresat semnificativ în discuțiile pe tema Brexit, adăugând că așteaptă cu nerăbdare discuțiile privind viitorul parteneriat economic.