UE amenință cu blocarea negocierilor pentru Brexit și ar putea cere un an în plus pentru redactarea unei noi strategii

UE amenință cu blocarea negocierilor pentru Brexit și ar putea cere un an în plus pentru redactarea unei noi strategii
Publicat: 11/06/2017, 21:33
Într-un context în care Bruxelles-ul privește cu nerăbdare perspectiva ieșirii Marii Britanii din UE, pe fondul situației haotice din Regat rezultate și în urma recentelor alegeri anticipate, surse oficiale din Uniune au declarat pentru The Guardian că dacă Londra insistă ca tratatul de liber schimb să fie discutat înaintea problemelor referitoare la suma pe care trebuie s-o achite pentru a ieși din blocul comunitar, la drepturile cetățenilor și la granița cu Irlanda, UK va primi în schimb reacții foarte dure.
„Dacă nu acceptă negocierile graduale, în etape, atunci ne vom lua un an pentru a schița un nou set de direcții de negociere pentru Barnier”, a transmis un diplomat de la Bruxelles, adăugând că UE nu poate să înțeleagă insistențele Marii Britanii de a stabili termenii atât pentru relația comercială, cât și pentru ieșirea din Uniune în același timp.
Cei 27 de lideri UE au agreat format un set de sarcini pentru ca Michel Barnier să poată gestiona negocierile și nu au niciun fel de intenție să se reorienteze cu privire la abordarea în etape a procesului în vederea summitului din 22-23 iunie în care se vor întâlni cu May. Negocierile oficiale pentru Brexit ar trebui să înceapă pe 19 iunie, în aceeași zi cu discursul Reginei, dată până la care vom ști deja dacă may și-a asigurat sau nu susținerea majorității europarlamentarilor pentru a-și împinge înainte agenda.
Vineri seara, Departamentul însărcinat cu gestionarea procesului de ieșire din UE a trimis o notă Comisiei Europene pentru a subliniat faptul că Guvernul este operațional și că discuțiile preliminare referitoare la problemele de logistică ar trebui să înceapă săptămâna viitoare, așa cum este planificat. Totuși, la Bruxelles este o atmosferă tensionată, iar atitudinea oficialilor e una de scepticism, față de abilitatea Theresei May și a administrației sale minoritare de a reuși să ia decizii eficiente, iar amenințarea de a trasa noi linii de negociere timp de un an ilustrează frustrarea resimțită la Bruxelles.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis în repetate rânduri lui May să urgenteze procesul alegerilor generale, sperând că aceasta va reuși să-și asigure o largă majoritate, suficientă pentru a-i susține inițiativele în privința Brexit și pentru demararea negocierilor.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase