UE și-a pierdut răbdarea în negocierile pentru Brexit. Ultimatum pentru Marea Britanie: „Ca să fiu sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede..”

UE și-a pierdut răbdarea în negocierile pentru Brexit. Ultimatum pentru Marea Britanie: Ca să fiu sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede..
Publicat: 28/08/2017, 20:42

„Ca să fiu sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede. (…) Trebuie să începem să negociem serios”, a declarat Michel Barnier luni seară.

Michel Barnier și David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, s-au întâlnit la sediul Comisiei Europene, luni seară, pentru o nouă sesiune de negocieri.

Barnier a urmărit cu „multă atenție” pozițiile britanice pe tema Brexit anunțate în ultimele zile. „Avem nevoie de poziții britanice clare înainte de a purta negocieri constructive”, a subliniat oficialul UE, citat de site-ul cotidianului francez Le Figaro.

Uniunea Europeană consideră prioritare în negocieri cuantumul angajamentelor Londrei față de UE, estimate a fi între 60 și 100 de miliarde de euro, situația cetățenilor europeni aflați pe teritoriul britanic și viitorul frontierei între Irlanda și Irlanda de Nord, teritoriu britanic. „Cu cât ambiguitatea pe aceste teme va fi eliminată mai rapid, cu atât vom putea discuta mai repede despre viitorul relațiilor” între Marea Britanie și UE, a subliniat Barnier.

Oficialul UE a exprimat disponibilitatea „intensificării negocierilor în următoarele săptămâni, pentru înregistrarea de progrese”.

„Pentru Marea Britanie, următoarele zile ar trebui să permită avansarea discuțiilor tehnice pe toate subiecte”, a declarat, la rândul său, David Davis.

Negocierile pe tema Brexit se vor concentra în primul rând pe condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în martie 2019. În etapa a doua se va discuta despre viitoarea relație bilaterală. Londra speră să mențină accesul la piața unică europeană post-Brexit, însă nu va reuși acest lucru dacă nu va accepta libera circulație a cetățenilor UE și nu va contribui în continuare la bugetul comunitar.

Marea Britanie trebuie să renunțe la „gândirea soluțiilor magice” în abordarea față de Brexit, mai ales în privința situației din Irlanda de Nord, teritoriu britanic, a recomandat acum câteva zile un oficial european de rang înalt citat de cotidianul The Independent. Guvernul Theresa May a prezentat miercuri un plan de soluționare a problemei Irlandei de Nord în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Guvernul de la Londra sugerează instalarea unor sisteme electronice de-a lungul frontierei Irlandei de Nord cu Irlanda, pentru evitarea verificărilor directe. Partidul Laburist (centru-stânga, de opoziție) a catalogat ideea drept „frontiera fantastică”. Problema frontierei Marii Britanii cu Irlanda riscă să afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord după Brexit.

Planul Guvernului britanic a fost ironizat și de un oficial european de rang înalt. „Decizia de ieșire din UE a fost a Marii Britanii, nu a Irlandei, nici a Uniunii Europene. Marea Britanie trebuie să asume responsabilitatea. Vedem un plan britanic specific gândirii soluțiilor magice în legătură cu funcționarea frontierei. Planul britanic este bun la nivelul aspirațiilor, dar nu are soluții funcționale”, a declarat oficialul UE pentru cotidianul britanic The Independent.

Partidul Laburist cere menținerea accesului Marii Britanii la piața UE o perioadă lungă după Brexit

Marea Britanie trebuie să mențină accesul la piața unică a Uniunii Europene o perioadă extinsă după producerea oficială a Brexit, solicită Partidul Laburist (centru-stânga), aflat în opoziție, această schimbare de abordare riscând să afecteze poziția Guvernului Theresa May în negocieri.

Planul, care ar însemna că nu vor fi introduse controale vamale suplimentare ori măsuri pentru limitarea imigrației după producerea Brexit, în martie 2019, va oferi timp suficient pentru finalizarea detaliilor ieșirii Marii Britanii din UE și stabilirii viitoarelor relații, oferind oportunități de pregătire Guvernului britanic și companiilor, argumentează Keir Starmer, un purtător de cuvânt al Partidului Laburist.

De asemenea, nu va mai fi necesară negocierea unui acord tranzitoriu până în martie 2019. „Nu va mai fi necesar să stabilim relații alternative complexe de tip comercial și vamal. Opinia generală este că este improbabil să poată fi negociate, acceptate și implementate acorduri tranzitorii în doar 18 luni”, a argumentat Starmer, potrivit publicației The Observer și agenției Bloomberg.

În cazul în care Partidul Laburist va forța organizarea unui vot în Parlament pentru susținerea acestei poziții, presiunile asupra Guvernului conservator condus de premierul Theresa May vor crește.
Keir Starmer a subliniat că Partidul Laburist menține angajamentul implementării deciziei ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, subliniind că formațiunea de centru-stânga dorește „exercitarea unui control eficient asupra imigrației”. Însă Partidul Laburist „rămâne deschis negocierii unui acord pentru menținerea accesului la piața comunitară” și a unui „tratat comercial specific”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic