Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, despre avionul deturnat: „O acțiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre”

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, despre avionul deturnat: „O acțiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre”
Avionul deturnat la Minsk a fost supus unui control amănunțit iar ulterior a decolat cu destinația Vilnius, având la bord cu șase pasageri mai puțini decât în zborul inițial / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 24/05/2021, 09:54
Actualizat: 24/05/2021, 09:55

Adina Vălean consideră faptul că deturnarea avionului de către autoritățile de la Minsk este „o acțiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre”. De asemenea, aceasta susține că liderii europeni vor lua măsuri după ce avionul comercial a fost oprit în capitala Belarusului pentru arestarea unui jurnalist de opoziție față de regimul lui Lukașenko.

Comisarul eruopean pentru transporturi a anunțat în cursul serii de duminică, 23 mai, la Digi24 faptul că incidentul va fi discutat în cadrul summitului Uniunii Europene care începe luni și la care participă și președintele României, Klaus Iohannis. Totodată, aceasta a precizat că are propuneri privind sancționarea Belarusului, însă le va discuta cu liderii europeni.

„Este un semnal destul de puternic împotriva autorităților din Belarus. Având în vedere că mâine (luni – n.r.) este Consiliul European, probabil că șefii de stat vor discuta, noi vom face propuneri care să fie un răspuns la această acțiune de piraterie aeriană fără precedent, cred, în zilele noastre”, a afirmat Adina Vălean, potrivit sursei citate.

Liderii europeni trebuie să vină cu un „răspuns ferm” după deturnarea avionului

Specialistul a punctat faptul că este nevoie de un răspuns ferm în urma acțiunii săvârșite de regimul lui Alexandr Lukașneko în timp de pace.

„Eu sunt sigură că trebuie să dăm un răspuns ferm, pentru că este, în condiții de pace, un element fără precedent și nu ne putem juca cu viețile și siguranța pasagerilor aflați la bordul unui zbor comercial, din varii motive de natură politică. Nu trăim, totuși, într-un spațiu care să fie de nesiguranță, spațiul aerian european, astfel încât trebuie să avem un răspuns ferm”, a explicat comisarul european pentru transporturi.

Una dintre primele măsuri luate de Uniunea Europeană ar putea fi recomandarea făcută companiilor aeriene de a evita spațiul aerian al Belarusului.

„Ne uităm per ansamblu la relația aeriană cu Belarusul. Europa are 64 de zboruri pe această relație cotidiană. Urmează să vedem dacă această deschidere pe care din punct de vedere comercial Europa o are față de Belarus poate să stea în picioare în astfel de situații în care autoritățile de acolo girează astfel de acțiuni împotriva unor zboruri comerciale europene”, a declarat Adina Vălean.

Avionul ar fi trebuit să aterizeze mai degrabă la Vilnius

De asemenea, aceasta a explicat faptul că decizia autorităților de la Minsk nu este una justificată nici măcar în situația în care avionul ar fi avut probleme de siguranță deoarece nu aeroportul din capitala Belarusului era cel mai aproape, ci acela din Vilnius.

„Din toate informațiile noastre, ale companiei, ale Agenției de Siguranță Europeană, ale Eurocontrol și așa mai departe, nu există niciun fel de indiciu care să justifice o astfel de intervenție (…) momentul interceptării ar fi fost mai aproape de Vilnius decât de Minsk”, a explicat expertul.

Adina Vălean a anunțat că avionul oprit la Minsk a fost percheziționat și ulterior a decolat încursul serii de duminică, 23 mai, către Vilnius, însă la bord se aflau cu șase pasageri mai puțin.

Se pare că cinci dintre ei sunt membri ai serviciului de securitate KGB din Belarus iar al șaselea este jurnalistul Roman Protasevici, a cărui arestare a fost confirmată de regimul de la Minsk.

Incidentul, condamnat la nivel internațional

Ministerul de Externe (MAE) român a reacționat în urma deturnării avionului susținând că incidentul este unul „deosebit de grav” și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la arestarea jurnalistului.

De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.

„MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate”, se precizează într-un comunicat. 

Și în plan internațional incidentul a fost condamnat. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen susține că este „absolut inacceptabil să forțezi un zbor Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk”. De asemenea, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, solicită o anchetă internaţională asupra acestui „incident serios şi periculos”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York