Ultimatumul Guvernului Spaniei pentru Catalonia

Ultimatumul Guvernului Spaniei pentru Catalonia
Publicat: 11/10/2017, 21:18
Actualizat: 12/10/2017, 15:00

Potrivit surselor citate, Carles Puigdemont trebuie să răspundă până luni, 16 octombrie, la ora 10.00, dacă a proclamat ori nu independența Cataloniei. În cazul în care premierul Cataloniei va răspunde afirmativ, Madridul îi va acorda un termen suplimentar, până pe 19 octombrie, pentru a reveni asupra proclamării independenței.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat miercuri că va formula o cerere oficială către guvernul Cataloniei pentru a clarifica dacă a declarat sau nu independența față de Spania, avertizând că autonomia regiunii Catalonia ar putea fi suspendată, relatează site-ul agenției Reuters. Anunțul vine după ce liderii regiunii catalane au semnat o declarație de independență pe care însă au suspendat-o, cerând desfășurarea unor negocieri cu Guvernul central.

„Vă prezint poziția guvernului, pentru că angajamentul față de claritate este important având în vedere confuzia generată de evenimentele de ieri din Catalonia. Guvernul spaniol îi va cere guvernului catalan să clarifice dacă a declarat sau nu independența. Această cerință este necesară înainte de a activa Articolul 155 din Constituție. Vrem să oferim certitudini pentru cetățenii spanioli. Dacă Puigdemont respectă legea, se va sfârși o perioadă de ilegalitate și incertitudine. Este ceea ce toată lumea speră, pentru a pune capăt situației cu care se confruntă Catalonia. În răspunsul la solicitarea noastră, domnul Puigdemont are posibilitatea de a răspunde multor apeluri de a reveni în legalitate. Pacea și liniștea trebuie restaurate. Voi continua să acționez cu prudență”, a spus Rajoy.

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, a cerut ca Executivul să se întrunească de urgență la începutul zilei de miercuri pentru a decide pașii următori. Recent, Rajoy a promis să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a bloca independența regiunii catalane.

Imediat după ce mai mulți lideri catalani au semnat o declarație de independență, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat că Puigdemont este „o persoană care nu știe unde se află, unde merge sau încotro vrea să se îndrepte”.

Potrivit presei spaniole, Cabinetul de la Madrid are la îndemână o serie de măsuri excepționale pentru a răspunde acțiunii separatiștilor catalani. În primul rând este vorba de activarea, în premieră, a articolului 155 din Constituție, însă sub notificarea prealabilă a autorităților catalane care să aibă termen de două-trei zile.

Articolul 155 prevede că „dacă o comunitate autonomă nu-și îndeplinește obligațiile impuse prin Constituție sau alte legi ori acționează într-un mod care prejudiciază grav interesul general al Spaniei, Guvernul poate, după depunerea unei plângeri la Președintele comunității autonome care nu a fost soluționată satisfăcător, lua măsurile necesare pentru a forța Comunitatea să-și îndeplinească obligațiile respective sau pentru a proteja interesul general sus-menționat, în urma aprobării acordate de majoritatea absolută a Senatului. În vederea implementării măsurilor prevăzute la alineatul precedent, Guvernul poate emite instrucțiuni pentru toate autoritățile comunităților autonome”.

O altă măsură pe care ar putea să o aprobe Guvernul, ar fi declararea stării de urgență, în condițiile în care consideră că ordinea publică și constituțională este afectată în mod grav.

Cabinetul spaniol a calificat drept inadmisibil gesul liderului Cataloniei, calificându-l drept „o trădare inadmisibilă”

Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, a semnat, marți seara, alături de alți lideri regionali, o declarație de independență față de Spania, însă documentul nu va fi implementat în următoarele săptămâni pentru ca liderii regiunii catalane să poarte negocieri cu Guvernul spaniol.

„Astăzi, Catalonia și-a redobândit suveranitatea deplină. Cerem tuturor statelor și organizațiilor internaționale să recunoască Republica Catalană ca stat independent și suveran. Solicităm Guvernului catalan să ia toate măsurile necesare pentru a asigura eficiența acestei declarații și să ia toate măsurile cuprinse în legea tranziției pentru a întemeia republica. Constituim Republica Catalană, ca stat independent și suveran, de drept, democratic și social”, se arată în declarația semnată de Puigdemont.

Vicepreședintele guvernului de la Madrid, Soraya Saens de Santamaria, a declarat marți noapte căPuigdemont a aruncat catalanii în cea mai mare incertitudine.În opinia sa, liderul catalan „nu știe unde este, unde merge sau cu cine”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea