Un asteroid uriaș va trece pe lângă Pământ la 21 martie! NASA vorbește despre pericolul de coliziune cu planeta noastră

Un asteroid uriaș va trece pe lângă Pământ la 21 martie! NASA vorbește despre pericolul de coliziune cu planeta noastră
Un asteroid uriaș va trece pe lângă Pământ la 21 martie! NASA vorbește despre pericolul de coliziune cu planeta noastră / Sursa FOTO: pxfuel.com
Publicat: 17/03/2021, 13:34

Un asteroid uriaș va trece pe lângă Pământ la 21 martie! Este cel mai mare asteroid care se preconizează că va trece pe lângă pe planeta noastră în anul 2021. În 21 martie, el va fi cel mai aproape de Terra, oferind astronomilor o oportunitate rară de a arunca o privire către această relicvă din perioada formării Sistemului Solar.

Conform NASA, asteroidul se va apropia până la aproximativ două milioane de kilometri de Pământ.

Un asteroid uriaș va trece pe lângă Pământ la 21 martie! „2001 FO32” nu reprezintă niciun pericol

Asteroidul a fost botezat „2001 FO32” și va trece la de peste 5 ori distanţa dintre Pământ şi Lună. Nu există pericol de coliziune cu Terra, cel puţin pentru secolele ce vor urma, susțin experții NASA! „Cunoaştem foarte bine traseul orbital din jurul Soarelui al lui 2001 FO32, pentru că a fost descoperit acum 20 de ani şi a fost urmărit îndeaproape. Nu există niciun risc ca asteroidul să se apropie mai mult de 1,25 milioane de mile de Pământ (n.r. – 2 milioane de kilometri)”, a declarat Paul Chodas, director al Center for Near Earth Object Studies (CNEOS), din cadrul Jet Propulsion Laboratory.

  • În termeni astronomici, distanţa de două milioane de kilometri este una mică. De aceea, 2001 FO31 a și fost catalogat drept un „asteroid potenţial periculos”.

În timpul călătoriei sale, 2001 FO32 va ocoli Pământul cu o viteză de aproximativ 124.000 km/h. Va fi mult mai rapid decât majoritatea asteroizilor care trec pe lângă Pământ! Asteroidul are o viteză neobişnuită din cauza orbitei sale, care este foarte înclinată şi alungită, formând un unghi de 39 de grade faţă de planul orbital al Pământului. Pe această orbită asteroidul ajunge mai aproape de Soare decât de Mercur (la periheliu) şi respectiv de două ori mai departe de Soare decât Marte (la afeliu). Asteroidul completează o orbită odată la 810 zile.

După vizita sa scurtă din acest an, asteroidul se va apropia din nou de Terra în anul 2052, când va trece la aproximativ şapte distanţe lunare (2,8 milioane km).

Asteroidul 2001 FO32, descoperit în urmă cu 20 de ani

2001 FO32 a fost descoperit în martie 2001 prin programul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) din Socoroo, New Mexico. După măsurători optice, mărimea acestuia a fost aproximată la un diametru de un kilometru. Totuși, în urma unor cercetări mai recente, se pare că ar fi undeva între 440 şi 680 metri.

El este cel mai mare asteroid care trece pe lângă Terra în 2021.

La 21 martie, astronomii vor putea înţelege mai bine mărimea și factorul albedo al asteroidului (cât de strălucitoare este suprafaţa acestuia). În plus, ei vor avea șansa să descopere și care este compoziţia asteroidului. Datele vor fi obţinute cu ajutorul Infrared Telescope Facility (IRTF) al NASA. Acesta este un telescop de 3,2 metri, amplasat în vârful Mauna Kea (Hawaii). De exemplu, dacă se va descoperi că 2001 FO32 este bogat în fier, ar însemna că este mai dens şi mult mai masiv decât un asteroid de piatră. O suprafaţă cu albedo mic (întunecată) poate arăta că asteroidul conţine mult carbon. Concluzia? Ar putea fi nucleul unei comete demult moarte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase