Un fost militar a preluat serviciul britanic de spionaj MI6

Un fost militar a preluat serviciul britanic de spionaj MI6
Publicat: 10/11/2014, 12:48

Younger, în vârstă de 51 de ani, cu studii în economie, amator de muzică, navigație și alpinism, căsătorit și cu doi copii, a intrat serviciul de informații externe al Majestății Sale în 1991.

Sediul londonez al MI6 este desemnat pe hartă drept o simplă „clădire guvernamentală”, alături de o stație de tren. Cum spunea recent unul dintre foștii directori ai instituției, „organizațiile secrete au nevoie să rămână secrete”.

Situată strategic în centrul Londrei, pe cheiul Tamisei și în apropiere de Parlamentul de la Westminster, clădirea seamănă cu o fortăreață impozantă, străjuită de antene și camere de supraveghere care i-au adus numele de „Legoland”.

Între aceste ziduri blindate, în spatele geamurilor antiglonț și în mijlocul sistemelor informatice ultraperformante, Alex Younger a intrat în funcție la începutul lui noiembrie, la conducerea Serviciului Secret de Informații (SIS), mai cunoscut de către public sub numele de MI6, angajatorul celui mai celebru dintre toți spionii, James Bond.

Younger cunoaște locul ca pe propriile buzunare, este de-al casei. Acest fost militar a intrat în spionaj în 1991 și a urcat treptele ierarhiei una câte una, până când a devenit șeful operațiunilor mondiale ale Agenției în ultimii doi ani, anunță Foreign Office, ministerul în subordinea căruia se află MI6.

El și-a trecut în CV posturi pe care le-a ocupat în Europa, Orientul Mijlociu și Afganistan, inclusiv pe cel de conducător al operațiunilor MI6 care au avut obiectivul de a asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

„Începând de la activitatea sa în Afganistan și până la ceea ce a făcut pentru a ne ține țara în securitate în timpul Jocurilor Olimpice, Alex aduce cu el o experiență bogată și interesantă”, a declarat criptic ministrul Afacerilor Externe Philip Hammond.

– Irakul, o pată neagră

Un „conducător seducător” și „popular” în mediul informațiilor secrete, „Alex este capabil să facă inteligibile pentru toată lumea probleme complexe”, a declarat un fost director MI6, citat de Daily Telegraph, potrivit căruia aceste calități l-au determinat pe premierul David Cameron să-l desemneze ca succesor al lui John Sawers.

Acesta din urmă, un fost diplomat, este cunoscut pentru eforturile pe care le-a depus în ultimii cinci ani de a îmbunătăți imaginea serviciilor secrete, pătată de acuzații de complicitate la tortură, interceptări telefonice și de dosarul armelor de distrugere în masă (ADM) din Irak.

În 2002, premierul Tony Blair a folosit un raport întocmit de către serviciile secrete pentru a justifica invadarea Irakului. Acest document – care s-a dovedit nefondat – afirma că Saddam Hussein dispunea de ADM și era în măsură să le mobilizeze în „45 de minute”.

„Reputația MI6 a fost pătată de fiascoul cu privire la ADM”, declară pentru AFP Stephen Dorril, un expert în servicii secrete de la Universitatea Huddersfield.

„Totodată, în ultima perioadă, în cadrul a ceea pare o campanie de relațții publice, am constat o apariție bruscă în presă a unor foști oficiali de rang înalt din MI6”, purtători ai unei viziuni „mai nuanțate” cu privire la practicile serviilor de informații, notează el.

„Probabil că este un mod de distanțare a serviciului de orice formă de politizare și presiune din partea Guvernului, dar și o ameliorare a imaginii sale”, adaugă el.

Preluând conducerea MI6, Alex Younger primește o serie de dosare fierbinți de la predecesorul său – Irak, Siria, Ucraina, între altele -, în contextul în care nivelul de alertă de securitate în Marea Britanie a fost crescut la „grav” în fața amenințării cu atentate în legătură cu grupări jihadiste ca Statul Islamic (SI).

El moștenește totodată o poreclă, „C”, litera cu care primul șef al serviciilor de informații externe, Sir Mansfield Cumming, își semna directivele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii