Un jurnalist a fost torturat în timpul detenției în Turcia, unde este acuzat de „propagandă pentru o organizație teroristă”

Redactor:
Mircea Olteanu
Un jurnalist a fost torturat în timpul detenției în Turcia, unde este acuzat de „propagandă pentru o organizație teroristă”
Jurnalistul turco-german Deniz Yucel susține că a fost torturat în timpul detenției în Turcia, unde este judecat în lipsă pentru presupuse legături cu gruparea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și cu susținători ai clericului musulman Fethullah Gulen, informează agenția Dpa.

Vineri, în cursul audierii într-o instanță germană, Deniz Yucel, corespondent al cotidianului Die Welt, a susținut că a fost lovit, umilit și amenințat în timpul detenției în închisoarea Silivri, aflată în apropiere de Istanbul.

Încarcerarea lui Yucel a provocat o criză diplomatică semnificativă între Berlin și Ankara, jurnalistul fiind în cele din urmă eliberat în februarie 2018.

Jurnalistul este în continuare judecat în lipsă de o instanță din Turcia, fiind acuzat de „propagandă pentru o organizație teroristă”.

Yucel este suspectat că ar fi avut legături cu membri ai grupării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar și cu susținători ai clericului musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitura de stat din 2016.

Yucel a declarat că președintele turc Recep Erdogan ar fi fost responsabil pentru tratamentul la care a fost supus în închisoare: „Posibil, ca urmare a ordinelor directe de la președintele turc sau de la consilierii săi cei mai apropiați, dar în orice caz, ca parte a campaniei de defăimare pe care a lansat-o [împotriva mea]”.

Mai mulți politicieni germani au cerut Guvernului de la Berlin să ia măsuri în acest caz, inclusiv să stopeze negocierile cu Turcia privind aderarea la UE.

Pe de altă parte, Mustafa Yeneroglu, un apropiat al lui Erdogan, a pus la îndoială afirmațiile lui Yucel.

 

Inchide