Un nou avion care transportă civili din Afganistan spre Qatar a decolat de la Kabul

Un nou avion care transportă civili din Afganistan spre Qatar a decolat de la Kabul
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/09/2021, 00:26

Un avion care a transportat civili din Afganistan către Qatar, al patrulea astfel de zbor după plecarea forțelor americane din Afganistan, a plecat duminică de la Kabul, cu peste 230 de pasageri la bord.

Printre aceștia s-au numărat cetățeni afgani, americani și europeni, după cum a declarat un oficial qatariot, citat de Agerpres.

Zborul – operat de Qatar Airways – transporta cetăţeni francezi, germani, belgieni, irlandezi, canadieni, italieni, britanici, finlandezi şi olandezi, a precizat ministrul adjunct de externe qatariot, Lolwah Rashid Al-Khater, pe Twitter.

Potrivit unui alt oficial din Qatar, avionul a transportat 236 de pasageri, ceea ce ar însemna că acesta este cel mai important zbor de evacuare după retragerea americanilor și aliaților acestora din Afganistan și de la preluarea puterii de către talibani.

„Qatarul îşi va continua colaborarea cu partenerii săi internaţionali în cadrul eforturilor care vizează garantarea libertăţii de mişcare în Afganistan, lucrând totodată cu diverse părţi pe teren în vederea unui progres mai general în ţară în viitor”, a declarat respectivul oficial.

Pasagerii vor fi cazaţi temporar într-un complex din capitala Doha, care găzduieşte afgani şi alte persoane evacuate.

Qatarul, un aliat apropiat al SUA, a devenit un interlocutor-cheie între puterile occidentale şi regimul talibanilor. Emiratul găzduieşte cea mai mare bază militară americană în Orientul Mijlociu, precum şi un birou politic al talibanilor încă din 2013.

NATO a desfășurat 300 de militari în afara Afganistanului pentru a ajuta persoanele evacuate

Aproximativ 300 de militari din cadrul Forței de Reacție a NATO au fost trimiși în mai multe țări pentru a ajuta persoanele evacuate din Afganistan și care așteaptă să fie relocate.

Anunțul a fost făcut de către un oficial al Alianței Nord-Atlantice pentru DPA.

Forța de Reacție a NATO a fost activată ultima dată în urmă cu aproximativ 16 ani. Atunci a participat la două misiuni: una de livrare de ajutoare după uraganul Katrina din Statele Unite și una pentru a oferi sprijin după un cutremur cu magnitudine mare produs în Pakistan.

Militarii sunt localizaţi în diferite locuri unde refugiaţii sunt găzduiţi în Europa, potrivit aceluiaşi oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase