Afganistan: Doi jurnaliști care relatau de la un protest pentru drepturile femeilor au fost biciuiți de talibani

Afganistan: Doi jurnaliști care relatau de la un protest pentru drepturile femeilor au fost biciuiți de talibani
Sursa foto: Twitter/Zaki Daryabi
Publicat: 09/09/2021, 11:48

Doi jurnaliști din Afganistan, care lucrează pentru o publicație locală din capitala Kabul, au fost biciuiți miercuri de către talibani, în timp ce relatau de la o manifestație pentru drepturile femeilor.

Cei doi jurnaliști ai publicației „Etilaatroz” prezentau „semne de la zeci de lovituri de bici și cablu pe față și pe cap”, a anunțat editorul ziarului, Zaki Daryabi, pe Twitter, potrivit G4Media.

Acesta a postat și imagini cu cei doi jurnaliști. Din imagini se vede că cei doi abia pot merge după atac.

Tot miercuri, talibanii au mai reținut pentru scurtă vreme cinci jurnaliști ai aceluiași cotidian, dar i-au eliberat la scurt timp după aceea.

Afganistan: Gaze lacrimogene și bastoane, folosite împotriva protestatarelor

Activistele pentru drepturile femeilor din Afganistan au organizat în ultimele zile proteste la Kabul. Cu toate că reprezentanții talibanilor au dat asigurări că, după preluarea puterii, viața ar putea reintra în normalitate, protestatarele au fost întâmpinate cu gaze lacrimogene și cu bastoane.

Participantele la miting aveau în mâini bannere pe care erau scrise mesaje precum „Nu suntem femeile anilor ’90”, potrivit Deutsche Welle, referindu-se la strictele restricții asupra mișcărilor pentru drepturile femeilor de sub guvernarea talibană a acelei perioade și la perspectiva sumbră deschisă de revenirea talibanilor la putere în Afganistan.

Femeile ar fi dorit să ajungă cât mai aproape de palatul prezidențial din Kabul, numai că luptători islamiști au intervenit în forță, utilizând gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea și folosind bastoane cu care au lovit protestatarele. Filmările distribuite pe rețelele de socializare au arătat cum femeile afgane se confruntă cu forțele de securitate ale talibanilor.

Din păcate, protestele au fost precedate de informații îngrijorătoare conform cărora au fost înregistrate deja violențe împotriva femeilor afgane după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan. Atunci când talibanii au guvernat în anii 1990, femeile erau obligate să se acopere complet, din cap până în picioare, și nu li s-a permis să iasă din case fără a fi escortate de un membru al familiei. Mai mult, femeilor nu li s-a permis să învețe sau să lucreze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase