Un sirop de tuse mortal a făcut deja cel puțin 300 de victime în rândul copiilor din mai multe state. Oficialii se tem că numărul deceselor va crește vertiginos

Un sirop de tuse mortal a făcut deja cel puțin 300 de victime în rândul copiilor din mai multe state. Oficialii se tem că numărul deceselor va crește vertiginos
FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 09/03/2023, 08:32

Un banal sirop de tuse a provocat o alertă internațională după ce 300 de copii au fost otrăviți și ulterior au murit după ce l-au ingerat. Oficialii din Sănătate se tem că numărul deceselor ar putea crește.

Anchetatorii internaționali care investighează otrăvirea a 300 de copii cu un sirop mortal pentru tuse se tem că ingredientul letal ar putea circula în continuare în lanțurile de aprovizionare la nivel mondial.

Sute de copii mici – majoritatea sub cinci ani – au murit de insuficiență renală după ce părinții lor le-au administrat siropuri de tuse fără prescripție medicală.

Parlamentul Gambiei estimează că cel puțin 70 de copii au murit în țară din cauza otrăvirii cu sirop de tuse între 4 iunie și 6 noiembrie anul trecut.

La 8.000 de kilometri distanță, în Uzbekistan, o țară din Asia Centrală, alți 20 de copii au murit în circumstanțe înfricoșător de asemănătoare.

Cea de-a treia țară care a înregistrat decese este Indonezia, unde au murit până la 200 de copii.

În fiecare caz, s-a confirmat sau s-a suspectat contaminarea medicamentelor cu solvenți numiți dietilenglicol (DEG) sau etilenglicol (EG).

Siropuri de tuse contaminate au apărut recent și în Senegal, Filipine și Timorul de Est, potrivit OMS, deși nu au fost raportate încă decese.

Aceste substanțe chimice pot fi toxice chiar și în cantități mici, provocând inițial dureri abdominale, dureri de cap, vărsături, diaree și leziuni renale acute care se dovedesc adesea fatale.

Există frustrări legate de faptul că autoritățile din India, de unde provin două loturi separate de siropuri, pun interesele comerciale ale țării mai presus de siguranța pacienților, ascunzând informații vitale.

Echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care se ocupă de produsele medicale substandard și falsificate nu a primit încă niciun fel de date sau documente colectate de oficialii indieni care investighează producția de sirop de tuse la Marion Biotech – una dintre cele două companii farmaceutice indiene implicate în scandal.

Aceasta în ciuda faptului că produsele fabricate de această companie au fost legate de moartea a 20 de copii în Uzbekistan, iar OMS a făcut apel la autoritățile indiene pentru informații.

„Ne-am fi așteptat și am fi sperat la un răspuns mult mai rapid din partea autorităților indiene”, a declarat o sursă apropiată anchetei OMS.

Obținerea de informații despre companiile producătoare implicate este vitală pentru a se putea înțelege dacă există sau nu materii prime alterate sau etichetate greșit care circulă în lanțurile internaționale de aprovizionare, care ar putea fi folosite de alți producători fără să vrea.

„Acesta este scenariul de coșmar”, a declarat sursa. „Dacă nu ajungem la fondul problemei, ar putea să apară din nou mai târziu”.

Decesele provocate de siropul de tuse, care au avut loc în Uzbekistan, Gambia și Indonezia, au devenit cel mai mare scandal legat de medicamente contaminate de când siropul de tuse contaminat a ucis 365 de persoane în Panama, în 2006.

Sursa: The Telegraph

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro