Mihai Draghici
25.12.2018
Internațional

Un TSUNAMI lovește plajele din Indonezia: sute de morți și răniți

Un TSUNAMI lovește plajele din Indonezia: sute de morți și răniți
Tsunami în Indonezia. Sute de morți șirăniți, numeroase persoane dispărute. Vezi imagini ale valului care lovește plajele populare din insulele Java și Sumatra

Un tsunami provocat de erupția vulcanului Krakatoa a lovit sâmbătă seara zonele de coastă din Indonezia. Cel puțin 429 de persoane au murit, iar alte 1.500 au fost rănite, informează BBC News, dar autoritățile avertizează că bilanțul victimelor ar putea crește, cel puțin 150 oameni sunt dați dispăruți. Agenția de Gestionare a Dezastrelor din Indonezia și-a cerut scuze deoarece nu a emis o avertizare de tsunami în urma erupției vulcanice. Purtătorul de cuvânt al Agenției, Sutopo Purwo Nugroho, a transmis că s-a creat o confuzie din cauza faptului că nu a fost înregistrat un cutremur și avertizează că un nou val tsunami s-ar putea produce în condiții similare. 

Imaginile impresionante ale momentului în care valul lovește scena pe care cânta formația indoneziană Seventeen au făcut înconjurul internetului.

Numeroase persoane sunt dispărute, iar sute de case au fost distruse după producerea tsunami-ului în Strâmtoarea Sunda din Indonezia.

Valul a lovit regiunile Pandeglang, South Lampung și Serang.

Potrivit specialiștilor, erupția vulcanului a determinat mișcarea unor plăci tectonice submarine, care au generat tsunami-ul în strâmtoarea dintre insulele Java și Sumatra.

Printre zonele afectate se numără și plaja Tanjung Lesung, foarte populară printre turiști. Tsunami-ul a lovit Indonezia la ora locală 21:30.

„Eram singur pe plajă. Familia mea dormea în cameră. Ieșisem să fotografiez erupția vulcanului Krakatoa,” povestește fotograful Oystein Lund Andersen pentru BBC. „Chiar înainte de tsunami, nu se vedea nimic. Era întuneric beznă. Deodată, am văzut valul venind. Au fost două valuri. Primul era mai mic, am putut fugi de el. Am alergat la hotel și mi-am trezit soția și fiul… dar am auzit al doilea val venind. Era mult mai mare. Am privit de la fereastră cum a devastat hotelul și a luat mașinile din parcare. Împreună cu alți oameni din hotel, ne-am refugiat pe dealul din apropiere.

Așezat pe Inelul de Foc al Pacificului, arhipelagul Indoneziei este adesea lovit de valuri tsunami.

Peste 2.000 de oameni au murit în luna septembrie, după ce un cutremur, urmat de tsunami s-a produs în insula Sulawesi.

foto: twitter capture

Inchide