Un virus hibrid de gripă aviară creat în China alarmează experții

Un virus hibrid de gripă aviară creat în China alarmează experții
Publicat: 04/05/2013, 11:49
Actualizat: 26/06/2013, 03:05

Biologii s-au alarmat vineri din cauza activităților periculoase efectuate de cercetătorii chinezi, care au creat într-un laborator un virus hibrid al gripei aviare, care are potențialul de a suferi mutații, fiind capabil să contamineze oamenii, relatează AFP.

O echipă a Academiei de Științe Agricole chineze și Universității Agricole din Gansu a anunțat, în revista americană Science, că ar fi creat un nou tip de virus, amestecând genele gripei aviare H5N1 și pandemiei H1N1.

Virusul H5N1 poate fi transmis oamenilor de la păsări și este mortal în aproximativ 60% dintre cazurile de infecție, însă nu se poate transmite de la om la om, ceea ce a permis până în prezent evitarea unei pandemii.

Din 2003, H5N1 a contaminat 628 de persoane, dintre care 374 au decedat, potrivit bilanțului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În ceea ce privește virusul H1N1, apărut în Mexic, acesta este extrem de contagios și a infectat aproximativ o cincime din populația mondială, în timpul epidemiei din perioada 2009-2010, însă nu este mai mortal decât o gripă obișnuită. În lume, acesta a făcut aproximativ 18.000 de morți, potrivit OMS.

Oamenii de știință aflați la originea experimentului au încercat să demonstreze pe cobai că virusul hibrid, creat în China, se răspândește repede prin intermediul căilor respiratorii.

Potrivit acestora, cunoscutul virus H5N1 nu a avut nevoie decât de o simplă mutație genetică pentru a fi în măsură să se transfere de la un mamifer la altul.

„Virusurile aviare de subtipul H5N1 au potențialul necesar pentru a deveni transmisibile la alte mamifere”, scrie unul dintre cercetătorii chinezi, în studiul său.

Virusurile hibride ale gripei pot apărea natural, dacă două tulpini diferite dar similare infectează aceeași celulă ori produc un schimb de material genetic, producând un virus nou. Pentru moment nu există nicio dovadă că tuplinile H1N1 și H5N1 au făcut un asemenea schimb.

Unii specialiști avansează ideea că oamenii de știință dau un impuls naturii pentru a crea mutații potențial incontrolabile.

Aceștia sunt îngrijorați în ceea ce privește eventualele consecințe ale experimentelor chineze.

„Sunt viruși creați de om, nu au fost niciodată creați de natură. Aceștia sunt conservați într-un laborator”, explică Simon Wain-Hobson, virolog în cadrul Institutului Pasteur.

Și, chiar dacă nu se știe încă în ce fel ar putea afecta oamenii acest hibrid, ar putea fi vorba despre un virus pandemic”, subliniază el.

Pentru el, la fel ca și pentru alți experți, interesul științific pentru cercetare nu este justificat în ceea ce privește potențialele riscuri.

Ei apreciază astfel că realizarea unui asemenea virus are o contribuție minimă în cercetarea unui vaccin sau tratament, care durează timp de mai mulți ani, neputându-se descoperi înaintea apariției unei epidemii.

„Nu facem acest tip de cercetări fără să fim constânși de o extremă necesitate”, declară Robert May, fost președinte al Academiei britanice de Științe, care se declară îngrijorat de scurgerile repetate înregistrate, potrivit acestuia, în laboratoarele din China și nu numai.

Simon Wain-Hobson a amintit de scurgerea unei tulpini care provoacă febra aftoasă, o boală care afectează doar bovinele și care a provocat o adevărată epizootie în Marea Britanie, în 2007.

John Oxford, virolog din cardul Universității Regina Mary din Londra, apreciază că un asemenea studiu are meritul de a spori cunoștințele comunității științifice.

Pentru el virusul arată că cele două tulpini de gripă își pot schimba genele, prezentând astfel o amenințare. „Mai devreme sau mai târziu, un individ poate fi afectat de ambele tulpini, este un lucru statistic”, avertizează el.

„Trebuie să ne reorganizăm, să ne revizuim planurile de luptă împotriva epidemiilor și să ne asigurăm că avem stocuri de vaccinuri împotriva H5N1”, a declarat John Oxford.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple