Unde de șoc în Franța după un nou sondaj care o dă favorită pe Marine Le Pen la alegerile prezidențiale din primăvară

Redactor:
Raluca Pancu
Unde de șoc în Franța după un nou sondaj care o dă favorită pe Marine Le Pen la alegerile prezidențiale din primăvară
Liderul Frontului Național, Marine Le Pen, este creditat cu prima șansă la președinția Franței, conform ultimului sondaj privind intenția de vot la prezidențialele din primăvară, potrivit The Independent.

Liderul extremei drepte franceze l-a devansat pe Nicolas Sarkozy cu opt procente, având 29% din intenția de vot și cu 15 procente mai mult decât candidatul stangii, Jean-Luc Mélenchon, potrivit sondajului Ipsos.

Deși Alain Juppe rămâne favorit la preluarea președinției Franței, ultimele rezultate ale sondajelor nu fac decât să confirme ascensiunea discursului populist la nivel global, care o avantajează pe Marine Le Pen în cursa pentru Elysee, în contextul votului pentru Brexit și victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA.

„Dacă Trump este posibil, atunci orice este posibil. Nimic, de acum înainte, nu va fi de neanticipat. Nu cred că Le Pen va câștiga, dar nu este imposibil, și asta parțial din cauza faptului că oamenii și-au pierdut interesul pentru politică și s-au concentrat pe personalitatea candidaților. Cetățenii parcă ascultă din ce în ce mai puțin și par din ce în ce mai puțin îngrijorați dacă afirmațiile candidaților sunt adevărate sau nu. Sunt mult mai atenți la prestația candidaților, la modul teatral în care își expun ideile. După cum bine știm, un fascist poate avea o prestanță foarte bună”, a declarat, pentru The Telegraph, filosoful Bernard-Henri Levy.

Ultimele sondaje vin în contextul în care conservatorii îl aleg, duminică, pe cel care îi va reprezenta în cursa prezidențială din primăvară. Favoriții sunt cei doi foști prim-miniștri Aain Juppé și François Fillon, dar și fostul președinte, Nicolas Sarkozy, potrivit The Guardian.

 

Inchide