Unde vor ajunge doi deținuți care au fost închiși la Guantanamo

Unde vor ajunge doi deținuți care au fost închiși la Guantanamo
Publicat: 07/01/2016, 08:38

„Departamentul Apărării a anunțat astăzi (miercuri) transferul lui Mahmud Umar Muhammad Bin Atef și a lui Khalid Muhammad Salih Al-Dhuby de la centrul penitenciar de la Guantanamo către Guvernul ghanez”, a anunțat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.

După plecarea acestor doi deținuți, la Guantanamo mai rămân 105 deținuți.

Statele Unite se declară „recunoscătoare față de gestul umanitar al Ghanei și față de voința sa de a susține măsurile americane vizând închiderea” centrului militar de detenție de la Guantanamo Bay.

Washingtonul s-a coordonat cu Accra „pentru a se asigura că aceste transferuri se efectuează în conformitate cu măsuri adecvate de securitate și de tratament uman”.

Președintele Barack Obama și-a reafirmat pe 18 decembrie voința de a coopera cu Congresul în vederea închiderii centrului militar de detenție, una dintre cele mai importante promisiuni pe care le-a făcut în campania electorală.

„Guantanamo va continua să fie un magnet pentru recrutarea jihadiștilor”, declara Obama într-o conferință de presă, lăsând deschisă o portiță în vederea unei eventuale decizii de închidere a centrului prin decret prezidențial.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a anunțat marți transferul a 17 deținuți, pe care mai multe țări au acceptat să-i primească. Aceste transferuri urmează să aibă loc jumătatea lui ianuarie. În urma lor, în baza americană vor mai rămâne 90 de deținuți.

Barack Obama a resemnat, la sfârșitul lui noiembrie, legea Apărării pentru 2016, care reiterează în mod expres interzicerea închiderii centrului militar de detenție de la Guantanamo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase