Uniunea Europeană, mesaj direct pentru Orban, după victoria din alegerile parlamentare. Cerința explicită pe care CE o are pentru premier, la al patrulea mandat

Uniunea Europeană, mesaj direct pentru Orban, după victoria din alegerile parlamentare. Cerința explicită pe care CE o are pentru premier, la al patrulea mandat
Publicat: 09/04/2018, 21:07
Actualizat: 16/04/2018, 14:54

„Cetățenii Ungariei au votat ieri, iar Uniunea Europeană este o uniune a democrației și a valorilor. Președintele Juncker și Comisia consideră că apărarea acestor principii și valori reprezintă datoria comună a tuturor statelor membre, fără excepție. Președintele [Comisiei Europene, Jean-Claude] Juncker îl va suna pe premierul [Ungaria, Viktor] Orban pentru a discuta chestiuni de interes comun”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis o scrisoare de felicitare premierului ungar Viktor Orban pentru succesul din alegerile parlamentare.

„În numele Consiliului European, doresc să vă felicit pentru rezultatul din cadrul alegerilor de ieri. Pe durata unui nou mandat de prim-ministru, contez pe faptul că veți avea un rol constructiv în menținerea unității noastre în cadrul UE. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu dumneavostră în cadrul Consiliului European”, a spus Tusk.

Alianța de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria de duminică și va avea 133 dintre cele 199 de locuri în Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral Național.

Douglas Wake, șeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a anunțat că procesul electoral din Ungaria și resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziției de a concura într-un mod echitabil la scrutin. Totodată, „intimidarea și retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media și finanțarea opacă a campaniei electorale” din partea alianței Fidesz-KDNP au împiedicat dezbaterile politice reale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase