Uniunea Europeană somează Turcia să oprească urgent operațiunea militară din Siria

Redactor:
Mihai Draghici
Uniunea Europeană somează Turcia să oprească urgent operațiunea militară din Siria
Uniunea Europeană a somat, miercuri seară, Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunțând inițiativa "unilaterală" a Administrației Recep Tayyip Erdogan, relatează cotidianul Le Figaro.

„Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această inițiativă militară unilaterală”, se arată într-o declarație comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

„Este puțin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaționale în materie de repatriere a refugiaților”, subliniază Uniunea Europeană, avertizând că nu va furniza „asistență pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populației”.

Armata Turciei a lansat miercuri operațiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administrația Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul și nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia. Trupele turce vor pătrunde „în Siria pentru a neutraliza o amenințare de lungă durată la adresa Turciei”, a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Administrația Bashar al-Assad a avertizat, marți, Turcia că nu va permite atacarea teritoriului sirian, cerându-le grupurilor insurgente kurde să se alăture serviciilor de securitate siriene. „Vom apăra teritoriul sirian, nu vom accepta ocuparea teritoriului sirian”, a declarat Faisal al-Miqdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, citat de cotidianul Al-Watan și de site-ul Tagesschau.de. Oficialul sirian a îndemnat grupurile insurgente kurde „să nu se arunce singure în groapă”, ci să se alieze cu armata siriană în conflictul cu Turcia.

 

Inchide