Unul dintre cei mai cunoscuți protestatari din Belarus a fost arestat de autorități! Femeia de 73 de ani, o veterană a activismului. Imagini șocante – VIDEO

Unul dintre cei mai cunoscuți protestatari din Belarus a fost arestat de autorități! Femeia de 73 de ani, o veterană a activismului. Imagini șocante - VIDEO
Nina Baginskaya, în vârstă de 73 de ani, este unul dintre cei mai proeminenți activiști din Belarus / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 26/09/2020, 19:42
Actualizat: 26/09/2020, 21:46

Unul dintre cei mai cunoscuți protestatari din Belarus, Nina Baginskaya, a fost reținută de polițiștii din Minsk în timpul unui marș al femeilor care solicitau demisia ui Lukașenko.

Nina Baginskaya, în vârstă de 73 de ani, este unul dintre cei mai proeminenți activiști din Belarus iar în ultimele săptămâni a devenit un simbol al protestelor care s-au desfășurat în întreaga țară după scrutinul prezidențial din 9 august în urma căruia Aleksandr Lukașenko a câștigat un nou mandat, potrivit AFP.

Cine este Nina Baginskaya, activista arestată în Minsk

Activista veterană a a fost nelipsită de la prostestele care au acaparat întreaga țară încă de la începutul lui august. La unul dintre ele, s-a așezat în fața unui vehicul armat pentru a-l opri să treacă. Însă Nina Baginskaya este o veterană a activismului, fiind mai mereu „înarmată” cu roșu și alb.

Drapelul, interzis acum în Belarus, a devenit popular printre protestatarii opoziției ca simbol anti-Lukașenko.

Străbunica a apărut la demonstrațiile țară încă din 1988, de la cele în care se cerea arestarea deținuților politici până la protestul de la demolarea unui loc memorial pentru victimele execuțiilor în masă din epoca sovietică.

Când polițiștii care se aflau la un protest i-au luat steagul lui Baginskaya după un marș la sfârșitul lunii august, în imaginile video surprise se poate observa cu activista se opune ofițerului.

Franak Viačorka, jurnalist și analist cu sediul la Minsk, Belarus, a declarat pe Twitter că protestatarii din 13 septembrie au numit informal o piață după Bahinskaya ca parte a unei inițiative în care manifestanții opoziției au atribuit nume legate de mișcare piețelor și străzilor din capitală.

Dar nu toată lumea este un fan al femeii în vârstă de 73 de ani și al tacticii sale – într-un raport recent despre ea, într-un videoclip postat de BBC apare o femeie care se afla în apropierea unui protest și striga: „Ați găsit o babushka pe jumătate nebună și o urmați”.

Între timp, Nina Baginskaya se menține pe poziții și participă la demonstrații.