Unul dintre Părinții Fondatori ai SUA este acuzat de plagiat

Redactor:
Florin Badescu
Unul dintre Părinții Fondatori ai SUA este acuzat de plagiat
Un istoric afirmă că Thomas Paine, unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost un plagiator și că nu el a fost acela care a scris un paragraf de o importanță crucială din "Rights of Man", un celebru ghid al ideilor iluministe, informează dailymail.co.uk.

Thomas Paine a fost descris ca un activist, jurnalist, propagandist și producător de corsete. Un nou studiu, scris de Jonathan Clark, profesor de istorie la Universitatea Kansas din Statele Unite, sugerează că Thomas Paine nu a scris celebrul fragment de 6.000 de cuvinte din legendarul ghid „Rights of Man”. Jonathan Clark spune că felul în care Paine a descris Revoluția Franceză era „diferită în ton” față de restul lucrării.

El consideră că fragmentul în cauză reprezintă cel mai probabil rezultatul unor conversații extensive purtate de Thomas Paine cu un al doilea scriitor, marchizul de Lafayette, care nu a fost menționat ca autor al acelui text.

„Acel text de 6.000 de cuvinte este elocvent, idealist și vizionar”, afirmă Jonathan Clark în eseul său, intitulat „Moments to Liberty”, publicat în Times Literary Supplement.

„Aceasta este, într-adevăr una dintre dificultăți: Paine nu putea să fi scris acel text. L-a notat, unele dintre idei le-a reformulat cu propriile sale cuvinte. Însă nu putea să fie el autorul principal”, a explicat Jonathan Clark.

Profesorul Clark argumentează că, de-a lungul secolelor, versiunea activistului englez despre Revoluția Franceză a început să fie considerată relatarea definitivă a acelui eveniment istoric.

„Thomas Paine a fost, fără niciun dubiu, autorul restului documentului «Rights of Man», iar cititorii s-au îndreptat în mod natural spre acel text pentru a găsi o explicație despre Revoluția Franceză. Însă adulația sau vina care încojoară textul lui Paine, provenind din partea susținătorilor sau a opozanților săi, au dus la estomparea caracterului straniu al acelui fragment de 6.000 de cuvinte”, a spus profesorul Clark.

Jonathan Clark susține că stilul în care este scris acel paragraf este complet diferit de stilul folosit de Paine pe parcursul întregii sale cărți.

„Examinat de aproape, textul nu pare să fi fost scris de un englez. Pare ca un text englez scris de un vorbitor nativ de franceză și este marcat adeseori de generalizări înălțătoare”, a spus acesta.

În acea parte a textului original, Paine spunea că era la curent cu „istoria secretă” a politicii franceze.

Totuși, profesorul Clark reamintește cititorilor faptul că „Thomas Paine avea un statut social umil” în acea epocă, iar acest fapt înseamnă că nu aparținea unor astfel de cercuri înalte. De asemenea, Thomas Paine nu vorbea limba franceză.

Profesorul Clark consideră că adevăratul autor al acelui paragraf a fost marchizul de Lafayette, cu care Thomas Paine se împrietenise.

În timpul Războiului de Independență din Statele Unite, marchizul de Lafayette a fost un aristocrat francez și ofițer de armată care a luptat de partea Statelor Unite sub conducerea generalului George Washington.

El i-a oferit lui Paine numeroase idei originale pentru cartea acestuia.

Jonathan Clark sugerează că Lafayette a decis să îl ajute pe Paine să scrie acel volum, cel mai probabil, pentru a-și spori propria reputație în Franța.

Inchide