Vaccinarea devine obligatorie în Grecia pentru persoanele de peste 60 de ani. Premierul elen: „Este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru sănătate”. Cât e amenda

Vaccinarea devine obligatorie în Grecia pentru persoanele de peste 60 de ani. Premierul elen: „Este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru sănătate”. Cât e amenda
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 30/11/2021, 16:04

Grecia a anunțat, marți, că va reglementa obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, într-o încercare de a potoli răspândirea virusului, care pune presiune pe sistemul sanitar fragil.

Autoritățile elene au transmis că persoanele care nu vor respecta aceasta obligativitate vor primi o amendă, începând cu data de 16 ianuarie, care va fi de 100 de euro în fiecare lună, relatează Reuters.

Anunțul de marți din Grecia marchează o premieră în Europa privind măsurile țintite asupraunui grup de vârstă, scriu jurnaliștii de la Reuters, alte state anunțând obligativitatea vaccinurilor pentru angajații din sănătate și din alte domenii cu risc ridicat. Un exemplu este Austria, care a anunțat luna aceasta că vaccinarea anti-COVID-19 va deveni obligatorie, din februarie 2022 , ceea ce a declanșat proteste cu zeci de mii de participanți. Și politicienii din Germania discută despre posibilitatea introducerii obligativității vaccinării împotriva COVID-19 pentru populație, dată fiind creșterea numărului de infectări și ratele scăzute de vaccinare.

Explicațiile premierului

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că i-a fost greu să ia această decizie, dar a spus că aceasta este necesară pentru a proteja mai multe de jumătate de milion de greci în vârstă care nu s-au vaccinat. „Este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru sănătate”, a spus prim-ministrul elen.

Potrivit statisticilor citate de Reuters, aproximativ 63% din populația de 11 milioane de locuitori a Greciei are schema completă de vaccinare. Chiar dacă numărul programărilor la vaccinare a crescut în ultimele săptămâni, datele ministerului sănătății arată că sunt 520.000 de persoane de peste 60 de ani care nu au reușit să se vaccineze.

„Ne concentrăm eforturile asupra protecției concetățenilor noștri și, din acest motiv, vaccinarea lor va fi obligatorie de acum înainte”, a declarat Mitsotakis în timpul unei ședințe de guvern.

Reprezentanții Syriza, principalul partid de opoziție, a criticat măsurile, pe care le consideră coercitive și excesive din punct de vedere financiar, spunând că așa ceva nu se mai aplică nicăieri.

Premierul Kyriakos Mitsotakis nu a precizat cum vor implementa autoritățile noua măsură, în contextul în care o amendă de 100 de euro este o bucată consistentă din pensia medie lunară a unui vârstnc grec, respectiv 730 de euro.

„(Decizia) m-a torturat, dar simt o responsabilitate enormă să fiu alături de cei mai vulnerabili, chiar dacă, pe moment, aceasta în va nemulțumi”, a spus premierul.

„Grecii cu vârsta de peste 60 de ani care nu au fost vaccinați trebuie, până la 16 ianuarie, să se programeze pentru prima doză, în caz contrar vor fi sancționați cu o amendă administrativă de 100 de euro în fiecare lună”, a declarat Mitsotakis în fața cabinetului său.

Luna aceasta, Grecia a interzis persoanelor nevaccinate accesul în spații închise, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee și săli de sport, în contextul în care raportărilee zilnice de noi cazuri de infecții cu COVID-19 au atins un niveluri-record.

De la debutul pandemiei s-au înregistrat 931.183 de infecții cu COVID-19 și 18.067 de decese, relatează Reuters.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Scandal terifiant între Ilie Năstase și Ciprian Marica! Acuzații cutremurătoare în lupta pentru baza de...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Sub pericolul dezastrului. Mare atenție, români! Următoarele 48 de ore sunt critice
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...