Venezuela a trimis în închisoare peste 100 de oameni de afaceri „burghezi”, pentru că practicau prețuri incorecte

Venezuela a trimis în închisoare peste 100 de oameni de afaceri burghezi, pentru că practicau prețuri incorecte
Publicat: 17/11/2013, 17:35
Actualizat: 07/02/2016, 10:21

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a intensificat o campanie împotriva afacerilor private, trimițând la închisoare peste 100 de oameni de afaceri „burghezi”, parte a ceea ce președintele numește un „război economic” împotriva prețurilor incorecte.

„Am rupt coloana vertebrală a războiului economic și a loviturii de stat economice pe care o pregăteau. Avem la acest moment în spatele gratiilor peste 100 de burghezi”, declarat Maduro.

În ultimele săptămâni, președintele a trimis soldați să pună sechestru pe magazinele de electronice acuzate de prețuri incorecte, constituirea de stocuri nejustificate și speculă. Magazinele au fost ulterior luate cu asalt de vânători de chilipiruri și au avut loc chiar și jafuri, afirmă martori oculari, potrivit Financial Times.

De asemenea, statul a trimis inspectori la circa 1.400 de alte afaceri.

Guvernul afirmă că oameni de afaceri fără scrupule aparținând „burgheziei parazite” au majorat prețurile la unele produse de peste zece ori. Președintele a afirmat că va impune limite marjelor de profit și va intensifica verificările, pentru a se ajunge la prețuri „corecte”.

„Sunt barbari, acești paraziți capitaliști”, a spus el.

Pentru criticii regimului, acțiunile autorităților reprezintă o încercare de a transfera asupra sectorului privat vina pentru deteriorarea situației economice a țării.

Maduro a moștenit o bombă cu ceas de la precedentul președinte, Hugo Chavez, scrie Financial Times. Lipsa unor politici adecvate a condus la declinul rezervelor valutare și la o inflație de 54%. Venezuela se confruntă cu deficite de alimente și bunuri, atribuite de economiști perturbărilor de pe piața valutară.

Președintele dă, însă, vina pe forțele de dreapta sprijinite de SUA, despre care afirmă că vor să destabilizeze țara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase