Veșmintele viitorului papă, expuse la Vatican

Veșmintele viitorului papă, expuse la Vatican
Publicat: 04/03/2013, 15:46
Actualizat: 30/03/2019, 12:41

Casa Gammarelli, care îmbracă suveranii pontifi încă din secolul al XVIII-lea, a pregătit deja trei ținute complete, de mărimi diferite, pentru viitorul papă – deși nimeni nu cunoaște identitatea cardinalului care îl va înlocui pe Benedict al XVI-lea -, iar aceste ținute au fost expuse la Vatican.

Cele trei rânduri de haine – confecționate pentru a corespunde mărimilor „mică”, „medie” și „mare” – sunt expuse, începând de luni dimineață, în vitrina discretului atelier Gammarelli de pe strada Santa Chiara, de la numărul 34, la doi pași de Panteon, informează AFP.

„Pentru acest conclav, am pregătit trei rânduri de veșminte ecleziastice albe, din lână, asortate cu o pelerină din catifea roșie, bordată cu blană albă, pentru că suntem încă în sezonul de iarnă, o etolă, pantofi roșii și o glugă”, a declarat Lorenzo Gammarelli, unul dintre administratorii prestigioasei case Annibale Gammarelli. Din 1793 încoace, membrii familiei sale au lucrat pentru toți suveranii pontifi, cu excepția lui Pius al XII-lea, care și-a ales un croitor din familia sa.

El a vorbit și despre provocarea pe care le-a adus-o această comandă foarte specială: „Pentru haine, poți mereu să le ajustezi, la fel ca pentru glugă, care nu contează prea mult, dar, în schimb, pentru pantofi este mult mai dificil, pentru că viitorul papă nu va putea să încalțe pantofi care nu sunt pe măsura lui: propunem deci perechi de încălțăminte pentru toate mărimile posibile”.

Este o misiune delicată, cu care însă maeștrii croitori ai casei Gammarelli s-au obișnuit, așa cum stau mărturie portretele expuse în magazin, care îi prezintă pe toți suveranii pontifi care au fost îmbrăcați de această casă, ca și certificatele care atestă calitatea casei Gammarelli de furnizor oficial al Vaticanului.

„Țesăturile din care fabricăm sutanele sunt din lână pură. Nu avem o lână specială pentru Sfântul Părinte, ci este acea țesătură clasică pe care o folosim pentru toți clienții noștri care se îmbracă în alb. În afară de Sfântul Părinte, este vorba de misionari și de reprezentanții anumitor ordine monastice”, a explicat Lorenzo Gammarelli, un veritabil expert în moda ecleziastică.

În interiorul magazinului domnește o atmosferă de „modă veche”, nimic nu pare să fi fost mișcat de la locul său de câteva decenii – de la vechea tejghea din lemn în spatele căreia stau vânzătorii și până la etajerele înalte, înzestrate cu scări, pe care se află rulouri cu țesături.

O mică scară oblică duce la primul etaj, inaccesibil muritorilor de rând: acolo se află atelierul croitorilor. „Între trei și cinci persoane au lucrat la cele trei rânduri de veșminte”, a spus Lorenzo Gammarelli, conștient de importanța rolului său pe care îl are în acest moment în viața de la Vatican.

Invitat să explice felul în care va fi efectuată livrarea hainelor și să precizeze identitatea persoanei care va face retușurile finale, Lorenzo Gammarelli s-a mulțumit să răspundă printr-un zâmbet enigmatic.

Benedict al XVI-lea și-a anunțat demisia pe 11 februarie din cauza vârstei sale avansate (85 de ani, în curând va împlini 86 de ani) și a unei diminuări a forțelor sale fizice. El nu mai este papă din 28 februarie, dată la care s-a retras pentru două luni în reședința papală de vară de la Castelul Gandolfo, aflat lângă Roma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?