VIAȚA BATE „FAUDA”! Avi Issacharoff, șocat de INFERNUL Hamas. „Să-i facem să blesteme momentul! Dacă nu dispar, nu va exista naștere din cenușă!”

VIAȚA BATE „FAUDA”! Avi Issacharoff, șocat de INFERNUL Hamas. Să-i facem să blesteme momentul! Dacă nu dispar, nu va exista naștere din cenușă!
Publicat: 15/10/2023, 11:50
Actualizat: 15/10/2023, 11:58

Foarte puțini oameni cunosc Hamas mai bine decât Avi Issacharoff, co-creatorul „Fauda”,  dar până și el a recunoscut că este cu adevărat șocat de amploararea atacului grupării teroriste. În cadrul unui interviu amplu, complet și complex, acordat ynetnews.com, creatorul Fauda explică de ce strategia lui Netanyahu s-a prăbușit, ce a învățat de la cei mai căutați oameni din Gaza despre atitudinea lor față de prizonierii israelieni și cum, în cel mai bun caz, putem să ieșim din tot acest coșmar mai înțelepți și mai uniți.

Reamintim că serialul tv „Fauda” are ca temă principală chiar lupta serviciilor secrete israeliene cu teroriștii Hamas.

Tragedia acestor zile, războiul din Israel și lupta împotriva Hamas, ar fi putut fi un mare spoiler pentru Fauda din sezonul următor. Nu este însă doar un subiect extrem de bun de ficțiune, ci o realitate tristă și disperată – depășind orice imaginație.

„Ne-am gândit la o intrigă asemănătoare cu ceea ce se întâmplă acum, am exclus-o după exact cinci minute”

Potrivit sursei citate, în timpul și după serviciul militar – creatorii Fauda, Avi Issacharoff și Lior Raz – au asistat la tot ceea ce este posibil, pe cele mai întunecate alei din Gaza. Nici în cele mai negre coșmaruri ale lor, nu și-ar fi putut imagina că iadul pe care îl vedem acum, ar putea fi imaginabil. Mai mult, chiar au exclus din serial o intrigă înfricoșător de asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în prezent pe teren.

„Lasă-mă să-ți spun un secret”, spune Issacharoff. „În cel de-al cincilea sezon, Lior, eu și Noah Stollman, scenaristul principal, ne-am gândit la o intrigă asemănătoare cu ceea ce se întâmplă acum. Am exclus-o după exact cinci minute”, susține Avi Issacharoff, în interviul acordat ynetnews.com.

„Am putea spune că totul s-a prăbușit ca un joc de domino”

Avi Issacharoff a abordat în cadrul interviului și ideea vehiculată în spațiul public – cea a eșecului Serviciilor secrete din Israel în a preveni atacul major cu rachete al organizației islamiste Hamas – interlocutorul Gândul mărturisește că Iron Dome – sistemul de apărare aeriană, cu o rată de interceptare de aproximativ 90%, potrivit armatei israeliene – a funcționat în situația de față.

„Așa este. Nu a existat nicio alertă de informații. Care este probabilitatea să nu fi existat nimic de la Shin Bet sau de la Serviciul de Informații Militare? Și apoi te întrebi care sunt șansele ca Israelul să încheie orice fel de acord cu o organizație care cere distrugerea Israelului, mai degrabă decât cu o organizație care caută pacea – cum ar fi Autoritatea Palestiniană. Am putea spune că totul s-a prăbușit ca un joc de domino.

Care sunt șansele ca punctele de observație ale IDF să nu detecteze nimic, pentru că distrug antenele din aer și nu pot vedea ce se întâmplă? Care sunt șansele să nu existe forțe aeriene? Unde a fost? Granița a fost străbătută ore în șir cu baloane și drone. Te întrebi cum a fost posibil așa ceva? În cele mai urgente momente, nu există un răspuns al Forțelor Aeriene. Totul a funcționat împotriva noastră și în favoarea Hamas.”

Unde este „rădăcina” a ceea ce vedem acum în Israel?

„Ceea ce am creat cu propriile noastre mâini este o nebunie. Am creat un monstru – cea mai puternică forță din regiune – și ne-au lovit foarte tare – ca niciodată înainte. Acum trebuie să schimbăm registrul și să schimbăm discursul de «hai să ajungem la o încetare a focului sau la o înțelegere, sau să le dăm mai multe permise de muncă».

Ajunge, s-a terminat. Am petrecut mult timp în Fâșia Gaza, o cunosc foarte bine. Am petrecut ore întregi cu conducerea Hamas. Ne-am lăsat păcăliți. Am crezut că putem face afaceri cu ei. Aceasta a fost cea mai mare greșeală a noastră și acesta este prețul enorm pe care îl plătim acum, în primul rând de la acordul Shalit”, a mărturisit Avi Issacharoff,  co-creatorul „Fauda.”

A surprins Hamas prin ușurința operațiunii?

„Cred că ei înșiși sunt șocați de modul în care au operat împotriva noastră. Nu cred că și-au imaginat că vor ajunge la acest număr de victime și că vor avea peste o sută de prizonieri. Sunt sigur că nu credeau că vor ajunge nici măcar aproape de aceste cifre.”

Cine este Avi Issacharoff ?

S-a născut la Ierusalim, a urmat liceul Leyada, a servit într-o unitate de elită Duvdevan, când a fost rănit de un glonț în timpul unei operațiuni în Hebron, fiind tratat de doctorul Baruch Goldstein.

  • Și-a scris teza despre Hezbollah și cel de-al doilea război din Liban în cadrul programului de studii despre Orientul Mijlociu.
  • În urmă cu 23 de ani, s-a alăturat presei, inițial ca corespondent de afaceri arabe pentru Kol Israel, trecând apoi să lucreze pentru Ha’aretz și pentru site-ul Walla.
  • Este autorul a două cărți împreună cu bunul său prieten, Amos Harel: „Al șaptelea război: Cum am câștigat și de ce am pierdut războiul cu palestinienii” și „34 de zile: Israel, Hezbollah și războiul din Liban”, ambele premiate de Institutul pentru Studii de Securitate Națională de la Universitatea din Tel Aviv.
  • În ultimii nouă ani, împreună cu prietenul său, Lior Raz, a fost foarte mult în atenția internațională. Primul serial Fauda, difuzat pe YesTV, a câștigat o popularitate largă – serialul fiind în cele din urmă cumpărat de Netflix.
  • Vedetele Fauda sunt recunoscute la nivel internațional, în special în țările arabe, unde serialul a înregistrat audiențe foarte mari. Serialul a câștigat nenumărate premii și a fost foarte bine recenzat.

Și totuși, nimic din acest CV extrem de impresionant nu l-a pregătit pe Avi Issacharoff – sau pe oricare dintre noi, de altfel – pentru infernul în care trăim acum.

De ce a ales Hamas acum momentul atacului?

„Îmi pierd somnul tocmai din cauza acestei întrebări. În ultimul deceniu, m-am întâlnit cu o mulțime de înalți responsabili israelieni din domeniul securității. În urma Operațiunii Protective Edge din 2014, și mai apoi și mai mult, am tot auzit că Hamas a trecut printr-un fel de metamorfoză, că s-a pus la punct și că funcția sa este de a conduce Gaza. Asta face. Guvernează. Aici am ratat esențialul. Aici am ratat esențialul. Unul dintre punctele mele oarbe, ale armatei și ale altora, este că nu am văzut ceea ce era chiar în fața noastră – angajamentul ideologic al Hamas.”

Care este „prețul” răsturnării Hamas?

„Este foarte mare. Dar nimic nu se apropie de numărul de victime cu care ne confruntăm acum, cu excepția cazului în care se dorește o activitate de ani de zile acolo – și există această opțiune. Ce ne facem dacă nu există nimeni sensibil să preia controlul asupra Gaza? Dacă Autoritatea Palestiniană eșuează? Trebuie să fim pregătiți și pentru acest lucru. Nu este ca și cum ar exista un ghid despre cum să facem acest lucru.”

„Orice idiot cu un Kalașnikov în Fâșia Gaza să se gândească de o sută de ori înainte de a-l folosi”

„Netanyahu a vorbit despre răzbunare. Nu l-am auzit pronunțând cuvintele «Vom doborî Hamas.» «Bibi» (n.r. premierul Netanyahu) vorbește mereu pe două fronturi – se adresează bazei sale, în timp ce nu se angajează să distrugă Hamas sau regimul său.

Nu cred că ar trebui să vorbim despre răzbunare. Trebuie să creăm un factor de descurajare. Mesajul trebuie să fie atât de dur, încât orice idiot cu un Kalașnikov în Fâșia Gaza, în secolul următor, să se gândească de o sută de ori înainte de a-l folosi.”

„Dacă Hamas nu va fi cu pumnalul la gât și toți liderii Hamas nu vor dispărea, nu va exista o naștere din cenușă”

„Singurul lucru care ar trebui să preocupe țara în acest moment este cum să eradicăm Hamas. Putem vorbi despre înțelegeri în etapa următoare. Trebuie să facem Hamas să blesteme momentul în care a pornit în această aventură militară. Dacă nu îi facem să regrete acel moment, vom avea un lucru similar anul viitor pe vremea asta.

Cei mai mulți dintre acești oameni nu se vor întoarce la casele lor, decât dacă Gaza va fi lovită atât de tare, încât peste o sută de ani nu vor privi înapoi și nu vor îndrăzni să mai facă astfel de lucruri. Ei trebuie să înțeleagă acest lucru: Dacă Gaza nu va fi lovită mai tare ca niciodată, dacă Hamas nu va fi cu pumnalul la gât și toți liderii Hamas nu vor dispărea, unul după altul – nu va exista o naștere din cenușă. Niciun stat suveran nu ar permite așa ceva. Aceasta este interpretarea 11 septembrie al nostru.”

„Sistemele noastre nu știu să trateze nimic și nu știu ce să facă cu ceva de genul sute de persoane dispărute”

„Am fost crescuți în mitul conform căruia IDF este cea mai bună armată din lume, cea mai rapidă, cea mai eficientă, cu cea mai mare rază de acțiune, cu informații care au permis bombardarea cu precizie a reactorului nuclear din Irak în 1981. Acum, auzim brusc oameni spunând că poate armata noastră nu este suficient de bună. (…)

Orice organizație, oricât de puternică ar fi, are momentele sale de slăbiciune, momentele în care te întrebi cum am ajuns unde suntem. Nicio organizație sau guvern nu este imun la greșeli. La final, ne vom găsi întăriți și ne vom reabilita. IDF știe foarte bine cu ce se confruntă acum.

În acest moment, sistemele noastre nu știu cum să trateze nimic și nu știu ce să facă cu ceva de genul sute de persoane dispărute. Suntem acum la câteva zile și sistemul nu a înregistrat cu adevărat acest lucru. Sistemul israelian nu a fost capabil să se ocupe de post-traumă.”

Cum ne va modela acest dezastru?

„Este o întrebare foarte grea. Așadar, vreau să cred că ne vom trezi și vom înțelege că oamenii care creează cu bună știință ură trebuie să plece acasă. Doar așa vom deveni uniți.”

Cel de-al cincilea sezon al serialului Fauda este în curs de dezvoltare

„Deoarece acest război ne dovedește că orice scenariu la care te-ai gândi nu se va apropia nici pe departe de realitate”, a conchis Avi Issacharoff.

Actorul şi co-creatorul serialului de succes „Fauda”, Lior Raz, pe front pentru a lupta împotriva Hama

Acest fost membru al forţelor speciale israeliene a fost trimis pe front pentru a lupta împotriva Hamas, care a lansat un atac mortal asupra Israelului sâmbăta trecută.

Alături de co-creatorul „Fauda”, Avi Issacharov şi de Yohanan Plesner, fost membru al Knessetului, Lior Raz s-a alăturat organizaţiei Brothers in Arms, cunoscută pentru opoziţia sa faţă de politicile premierului Benjamin Netanyahu.

„Mă îndrept spre sudul (ţării) pentru a mă alătura sutelor de voluntari de la Brothers in Arms care luptă neobosit pentru a-i ajuta pe locuitorii din sudul Israelului”, a declarat Lior Raz într-un videoclip postat pe contul său de Instagram.

„Am fost trimişi în oraşul bombardat Sderot (la câţiva kilometri de Fâşia Gaza, n.r.) pentru a salva două familii. Nu ne este frică”, a adăugat actorul, fără a da alte detalii despre persoanele salvate.

Mai mulţi actori din „Fauda”, printre care Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel, Tzachi Halevi şi Idan Amedi, au fost de asemenea chemaţi la serviciul militar, potrivit revistei americane Hollywood Reporter.

Industria israeliană de film şi televiziune s-a mobilizat încă de la începutul atacurilor

Toate filmările au fost întrerupte – inclusiv cele pentru cel de-al cincilea sezon al serialului „Fauda” – de către Armata de Apărare israeliană. Actorii, regizorii şi tehnicienii dau o mână de ajutor pe teren şi luptă împotriva dezinformării.

Actorul israelian Lior Raz a fost surprins de bombardamentele Hamas în timp ce se afla în orașul Sderot, unde ajuta la evacuarea civililor din calea atacurilor militanților islamiști.

Vedeta serialului de televiziune „Fauda” a postat pe rețelele sociale un video în care apare alături un prieten, adăpostindu-se în spatele unor ziduri în orașul Sderot, în timp ce rachetele Hamas zboară pe deasupra lor.

De data aceasta, atacul cu rachete a fost real. Într-o înregistrare video de 20 de secunde postată luni seara de Lior Raz, actorul se adăpostește în Sderot, orașul din sudul Israelului care a fost bombardat intens de tirurile de rachete Hamas și care a fost invadat de teroriști la începutul atacului. Înainte de a fi actor, Lior Raz a lucrat în serviciile secrete israeliene, într-o unitate antitero.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Papa Francisc a criticat armele și contraceptivele