VIDEO| Rusia acuză Occidentul că stimulează tensiuni în Serbia / Peskov: Există încercări din străinătate de a provoca astfel de tulburări la Belgrad

Publicat: 25/12/2023, 16:21
Actualizat: 25/12/2023, 17:51

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat luni Occidentul că încearcă să stimuleze protestele din Serbia, zguduită în ajunul Crăciunului de manifestații în masă faţă de presupusa fraudă la alegerile organizate pe 17 decembrie.

Demonstranții sârbi au încercat să ia cu asalt primăria din Belgrad, dar au fost respinși de poliție folosind forța și spray-ul cu piper, transmite presa sârbă. Protestatarii resping rezultatele alegerilor parlamentare și locale, câștigate de partidul președintelui Aleksandar Vucic.

Vucic practică o politică duplicitară în Serbia, fructificând atât relațiile cu Rusia, cât și cele cu Vestul. Președintele Serbiei a descris protestele de duminică drept o încercare de a răsturna guvernul cu ajutor din străinătate, fără a preciza cu exactitate ce a vrut să spună sau la cine a făcut referire.

În acest context, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat luni că o „a treia” forță din străinătate se află în spatele protestelor din Serbia după tulburările de duminică, transmite AP.

Există încercări ale terților, inclusiv din străinătate, de a provoca tulburările la Belgrad, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Moscow Times.

Comentând protestele, Peskov le-a spus reporterilor că „există legislație internă, autorități electorale, există și observatori care nu au înregistrat încălcări care ar putea pune la îndoială legitimitatea alegerilor” din Serbia.

Tot ceea ce se întâmplă este o problemă pur internă a Serbiei. Serbia are o conducere legitimă, care, suntem convinși, este capabilă să ia toate măsurile necesare. Nu ne-am amestecat niciodată și nu vom interveni în treburile interne ale nimănui, mai ales în afacerile interne ale aliatului și partenerului nostru Serbia, a spus Peskov.

Peskov a ținut să sublinieze că Rusia nu a intervenit niciodată și nu avea de gând să se amestece în afacerile interne ale Serbiei.

Zaharova: „Încercările Occidentului de a inflama situația din țară, folosind tehnici de „lovitură de stat în stil Maidan” sunt evidente”

Potrivit agenției ruse TASS, Maria Zaharova acuză Occidentul că vrea să dea o lovitură de stat în Serbia, de tipul „Maidan”, cu referire la protestele din 2014 din Ucraina, din piața Maidan din centrul Kiev-ului.

Singura reacție posibilă este să adere la litera și spiritul constituției țării și să respecte alegerea poporului sârb, care a votat pentru interesele naționale ale țării sale, a adăugat Zaharova.

Poliția din Serbia a lansat duminică gaze lacrimogene pentru a împiedica sutele de susținători ai opoziției să intre în clădirea consiliului orașului Belgrad, în semn de protest față de ceea ce observatorii electorali au declarat că sunt nereguli de vot pe scară largă în timpul alegerilor generale de weekendul trecut. (detalii AICI)

Poliția sârbă a declarat luni că a reținut cel puțin 38 de persoane care au participat la protest. Unii politicieni au început greva foamei, așa cum este cazul politicianului de etnie română, Marinika Tepic.

Serbia caută oficial aderarea la Uniunea Europeană, dar națiunea balcanică a menținut legături strânse cu Moscova și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale impuse Rusiei în urma campaniei militare din Ucraina.

Partidul lui Vucic a câștigat atât alegerile parlamentare, cât și cele ale orașului Belgrad. Serbia Against Violence, principalul candidat al partidului de guvernământ, a declarat că i-a fost furată victoria, în special în Belgrad.

Sursa VIDEO/ RIA

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Vor reconfigura ALEGERILE scena politică? Politolog: „Comasarea prezidențialelor cu locale sau parlamentare avantajează PNL”

GALERIE FOTO | Nostalgicii comunismului s-au strâns la mormântul soților Ceaușescu, la 34 de ani de la execuție/ Explicația unui sociolog de top

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern