VIDEO | Statele Unite condamnă capturarea de către Iran a unui petrolier și avertizează Teheranul

Publicat: 11/01/2024, 21:11

Administrația de la Washington a condamnat vehement, joi seară, capturarea de către autoritățile iraniene a unui petrolier, în largul statului Oman, cerând eliberarea imediată a navei și amenințând cu acțiuni de ripostă.

”Nava St. Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall și deținută de o companie din Grecia, a fost capturată în timp ce se afla în mod legal în largul statului Oman. Guvernul iranian trebuie să elibereze imediat nava și echipajul acesteia. Această capturare ilegală a unui vas comercial reprezintă cea mai recentă acțiune care reflectă comportamentul Iranului sau un comportament facilitat de Iran, pentru a perturba comerțul internațional”, a declarat joi seară Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Oficialul american a avertizat că acțiunile Iranului și ale grupurilor islamiste pro-iraniene afectează comerțul maritim și economia globală.

”Noi credem că aceste acțiuni nu vor face decât să amplifice incertitudinea pentru transporturile maritime comerciale și pentru economia regională și globală. Acțiunile de acest fel ale Iranului sau facilitate de Iran reprezintă o amenințare pentru economia mondială și trebuie să înceteze. Noi, în Statele Unite, vom continua să descurajăm și să contracarăm toate acțiunile destabilizatoare ale Iranului”, a precizat Vedant Patel.

Washingtonul se consultă cu partenerii regionali pentru intensificarea acțiunilor de contracarare a Iranului. ”Ne consultăm cu partenerii din lume, în special cu cei regionali, pentru contracararea acțiunilor destabilizatoare ale Iranului”, a subliniat Vedant Patel.

Oficialul american a condamnat și atacurile insurgenților huthi din Yemen, susținuți de Iran, care perturbă traficul pe Marea Roșie ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza. Vedant Patel a amintit că aproximativ 30% din comerțul maritim global traversează Marea Roșie. ”Acțiunile de acest fel generează incertitudine asupra rețelelor globale de aprovizionare și asupra economiei mondiale. (…) Statele Unite continuă să intensifice coordonarea, vom discuta cu partenerii regionali despre acțiunile adecvate care pot fi aplicate”, a subliniat el.

Un petrolier care a fost vizat anul trecut de o dispută între Washington și Teheran a fost capturat, joi, de indivizi înarmați, în largul statului Oman, fiind redirecționat spre un port din Iran. Petrolierul St. Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, circula dinspre Irak spre Turcia și a fost capturat de indivizi înarmați la circa 50 de mile nautice (90 de kilometri) de zona Sohar din Oman, potrivit Comandamentului britanic pentru operațiuni maritime (UKMTO).

Biroul de presă al Forțelor Navale din Iran a anunțat, conform agenției de presă IRNA, că un petrolier american a fost capturat în virtutea unui ordin judiciar. ”Forțele navale ale Republicii Islamice Iran au capturat un petrolier american, în Marea Omanului, în baza unei decizii judiciare”, anunță autoritățile iraniene, susținând că „nava a fost furată de Statele Unite, iar numele i-a fost schimbat”.

Nava St. Nikolas a fost sechestrată scurt timp anul trecut de autoritățile din Statele Unite, în timp ce naviga sub numele Suez Rajan. Washingtonul a justificat sechestrarea de anul trecut prin faptul că Gardienii Revoluției din Iran ar fi transportat petrol spre China prin încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, le-a cerut joi militanților huthi din Yemen să înceteze atacurile, notând că a fost adoptată o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU care condamnă actele de agresiune asupra navelor din Marea Roșie.

Militanții huthi din Yemen, susținuți de Teheran, au lansat constant atacuri cu drone și rachete spre Israel și spre nave din Marea Roșie, ca ripostă la ofensiva militară israeliană din Fâșia Gaza. În contextul atacurilor care au forțat numeroase companii navale să evite circulația pe Marea Roșie, Statele Unite și zeci de națiuni partenere au creat un grup maritim de reacție.

Foto: Profimedia

Citește și:

Antony Blinken cere Israelului să accepte ideea unui stat palestinian /ONU va trimite o misiune de evaluare în Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!