„VINEREA FURIEI” în Egipt: bilanțul confruntărilor între susținătorii lui Morsi și forțele armate a ajuns la 638 DE MORȚI

Publicat: 16/08/2013, 19:19
Actualizat: 10/07/2016, 19:28

Protestatarii egipteni ai președintelui detronat Mohamed Morsi au ieșit pe străzile din Cairo, promițând „Vinerea Furiei”, scrie CNN. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și arme de foc împotriva protestatarilor și au survolat masele cu elicopterele. Bilanțul victimelor a ajuns, vineri după-amiază, la 638.

CNN scrie că sunt așteptate confruntări violente între protestatarii pro-Morsi, unii dintre ei înarmați, și forțele de ordine, similare celor care au izbucnit acum câteva zile. Forțele militare au blocat accesul în piața Tahrir, locul din Cairo unde se strângeau de obicei protestatarii, astfel că aceștia s-au mutat în piața Ramses, deasupra căreia s-a ridicat un nor gros de fum.

Frăția Musulmană, care îl susține pe Morsi, a promis confruntări violente, explicând că este „obligația” sa să doboare un „regim ilegitim” . „Vinerea Furiei” a început cu marșuri pașnice, însă a degenerat. Soldații și vehiculele militare au împânzit Cairo și au organizat puncte de control la intrarea în Capitală, pentru a evita înarmarea protestatarilor.

Vineri, un polițist și 12 protestatari au murit în confruntări, iar alte zeci au fost răniți. Protestele violente din Egipt au izbucnit miercuri, la peste o lună după ce Morsi și alți lideri ai Frăției Musulmane au fost arestați de guvernul militar din Egipt. În urmă cu două zile, peste 580 de persoane au murit, iar 4.000 au fost rănite în confruntările dintre Frăție și armată.

Săptămâna viitoare, miniștrii de externe din zona UE se vor întâlni pentru a stabili un punct de vedere comun cu privire la violențele din Egipt. Pe de altă parte, președintele SUA, Barack Obama, a anunțat că a anulat mai multe exerciții militare comune cu Egiptul, după izbucnirea violențelor de miercuri.

Protestele violente din Egipt aduc aminte de cele din 2011, când președintele Hosni Mubarak a fost dat jos de la putere, nu înainte ca 840 de oameni să moară în violențele de stradă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase