Von der Leyen: Nu va exista niciun acord cu Marea Britanie dacă Londra încalcă legislația internațională în legătură cu Irlanda de Nord

Von der Leyen: Nu va exista niciun acord cu Marea Britanie dacă Londra încalcă legislația internațională în legătură cu Irlanda de Nord
Von der Leyen: Nu va exista niciun acord cu Marea Britanie dacă Londra încalcă legislația internațională în legătură cu Irlanda de Nord. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07/09/2020, 22:54

Uniunea Europeană a avertizat Regatul Unit că orice încercare a Londrei de a renunța la unele dintre angajamentele privind Brexit discutate cu autoritățile de la Bruxelles ar putea pune în pericol un viitor acord între UE și Marea Britanie și ar putea pune în pericol pacea din insula Irlanda.

Avertismentul vine în contextul în care în presă au apărut informații cu privire la intenția Guvernului Boris J0hnson de a modifica legislația națională astfel încât să poată ignora prevederile referitoare la Irlanda de Nord discutate cu Uniunea Europeană, informează Euronews.

De asemenea, premierul britanic a amenințat că ar putea să renunțe la negocierile cu UE privind relațiile viitoare, negocieri care vor fi reluate săptămâna aceasta, în cazul în care nu se va ajunge la un acord până la jumătatea lunii octombrie.

Perioada de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar expiră pe 31 decembrie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că implementarea prevederilor deja negociate în cadrul Acordului Brexit reprezintă „o obligație conform legislației internaționale și o condiție pentru orice parteneriat viitor”.

Ea a mai spus că prevederile privind Irlanda și Irlanda de Nord sunt „esențiale pentru protejarea păcii și stabilității, dar și a integrității Pieței Unice”.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat luni că Marea Britanie este gata să renunțe la discuțiile privind relațiile comerciale cu Uniunea Europeană dacă nu se va ajunge la o înțelegere în Consiliul European până pe 15 octombrie.

„Nu are niciun sens să ne gândim la vreun calendar după acea dată. Dacă nu putem să cădem de acord până atunci, nu văd să poată să se ajungă la un acord de liber schimb, astfel că ambele părți ar trebui să accepte acest lucru și să meargă mai departe”, a spus acesta.

Discuțiile dintre Londra și Bruxelles avansează greu

Publicarea informațiilor referitoare la modificarea legislației britanice a determinat mai mulți diplomați europeni să avertizeze că o astfel de decizie ar afecta prestigiul Marii Britanii la nivel global și ar putea duce la un blocaj și mai mare în negocierile privind relațiile dintre UE și Londra după 31 decembrie.

Avertismentul diplomaților europeni vine în contextul în care negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la relațiile după 1 ianuarie 2021, dată la care expiră perioada de tranziție, sunt în impas.

De altfel, recent, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că un acord privind comerțul între Marea Britanie și Uniunea Europeană „pare improbabil” în acest moment.

În același timp, negociatorul britanic, David Frost, a declarat că există un progres foarte redus în ceea ce privește negocierile, iar cele mai mari neînțelegeri sunt legate de politica de pescuit a UE și de reglementările referitoare la ajutoarele de stat.

Perioada de tranziție se încheie pe 31 decembrie și, dacă un acord nu va fi negociat până la acea dată, Marea Britanie va trebui să se bazeze pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește comerțul cu statele membre ale Uniunii Europene.

Aceasta ar însemna că cele mai multe bunuri exportate de către Marea Britanie către Blocul comunitar vor fi supuse unor taxe până în momentul semnării unui eventual acord de liber schimb.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice