VOT ISTORIC. Palestina a devenit stat observator la ONU. Israel și SUA: Pacea e tot mai departe. Cum a votat România

Publicat: 30/11/2012, 01:12
Actualizat: 29/07/2014, 19:05

Adunarea Generală a ONU a aprobat joi cererea palestiniană de acordare a calității de „stat observator nemembru”, cu 138 de voturi pentru, 9 împotrivă și 41 de abțineri, o victorie simbolică, dar care le dă multe speranțe palestinienilor că vor obține, în viitorul apropiat, și statutul de membru al Națiunilor Unite.

UPDATE 1.05 Washington Post publică harta votului european pe rezoluția privind statutul Palestinei, care arată că România e una dintre cele 41 de țări care s-au abținut (verde=vot pentru, roșu=vot împotrivă, galben=abținere). România s-a abținut și în 2011, când s-a votat statutul de membru UNESCO al Palestinei.

UPDATE 00.07 Rezoluția nefericită și contraproductivă de azi îngreunează negocierile pentru o pace durabilă între Palestina și Israel, motiv pentru care SUA au votat împotrivă, spune acum Susan Rice, ambasadorul american la ONU. „Această rezoluție nu stabilește că Palestina este un stat”, insistă Rice.

FOTO: John Moore/AFP/Mediafax

UPDATE 00.02 Rezoluția a trecut cu 138 voturi pentru, 9 împotrivă și 41 de abțineri. Plaestina este, astfel, stat observator nemembru al ONU. La Ramallah e sărbătoare.


„Cerem Adunării Generale să acorde Palestinei un statut de stat observator nemembru”, a declarat ambasadorul sudanez Daffa-Alla Elhag Ali Osman, care a deschis dezbaterile. „Această zi este o zi istorică”, a subliniat el.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a invitat Adunarea Generală a ONU să semneze „actul de naștere” a unui stat palestinian, acordându-i statutul de stat observator la ONU, relatează AFP.

„Adunarea generală a ONU este invitată astăzi (joi) să producă un act de naștere al statului Palestina în realitatea sa”, a declarat el în fața reprezentanților celor 193 de țări înainte de vot. El a declarat că acest vot va constitui „ultima șansă a soluției cu două state” (Israel și un stat palestinian) și a promis să „încerce să reanime negocierile de pace” cu Israelul.

El a declarat că acest vot va constitui „ultima șansă a soluției cu două state” (Israel și un stat palestinian) și a promis să „încerce să reanime negocierile de pace” cu Israelul, aflate într-un punct mort de peste doi ani.

Abbas: „Un ultim efort important de a face pace”

Președintele palestinian a declarat că ziua de joi marchează a 65-a aniversare a adoptării de către ONU a unei rezoluții, în 1974, privind împărțirea Palestinei între un stat evreu și unul arab, care a devenit „actul de naștere a statului Israel”.

„Șaizeci și cinci de ani mai târziu (…), Adunarea Generală se confruntă cu un drept moral (…), cu o datorie istorică pe care este necesar să o îndeplinească fără întârziere” cu scopul de a „menține șansele păcii”, a subliniat Abbas.

„Nu am venit aici pentru a complica procesul de pace (…), ci pentru a încerca un ultim efort important de a face pace”, a promis președintele palestinian.

„Nu căutăm să punem capăt la ceea ce a mai rămas din procesul de negocieri, care și-a pierdut obiectivul și credibilitatea, ci să încercăm să reanimăm aceste negocieri și să pregătim un teren solid (…) în vederea reușitei lor”, a insistat el.

FOTO: John Moore/AFP/Mediafax

„Totuși, mai presus de orice, afirm că poporul nostru nu va renunța la drepturile sale naționale inalienabile, definite prin rezoluțiile ONU”, a subliniat Abbas.

„Nu vom accepta nimic mai puțin decât un stat palestinian independent, cu capitala la Ierusalimul de Est, pe tot teritoriul palestinian ocupat în 1967, trăind în pace și în securitate alături de statul Israel”, a adăugat președintele palestinian.

În opinia sa, „comunitatea internațională are în fața sa șansa să salveze soluția cu două state”. „Timpul presează, răbdarea se epuizează, iar speranța scade”, a avertizat el.

„Nu vom accepta nimic mai puțin”

Mahmoud Abbas s-a referit în mai multe rânduri, în discursul său, la „recenta agresiune israeliană” împotriva Fâșiei Gaza, care s-a încheiat în urmă cu o săptămână, afirmând că armata israeliană s-a comportat „în mod barbar și oribil”. „A venit momentul ca lumea să spună în mod clar că ajunge cu agresiunea, coloniile și ocupația”, a declarat el.

Rezoluția referitoare la acordarea unui statut Palestinei „nu contribuie la avansarea păcii, ea o îndepărtează”, a declarat ambasadorul israelian Ron Prosor, relatează AFP.

Prosor a calificat rezoluția ca „dezechilibrată” și a declarat că ea „nu va schimba situația pe teren”.

Adunarea Generală a ONU urma să voteze după miezul nopții (ora României, n.red.) asupra rezoluției palestiniene. SUA și Israel sunt principalii oponenți ai măsurii, în timp ce Franța, Spania și Elveția au anunțat că va vota în favoarea ei, iar Marea Britanie și-a declarat intenția de a se abține de la vot, atitudine așteptată de la mai multe state.

Palestinienii, însă, nu au așteptat rezultatul votului și au ieșit în stradă să sărbătorească încă de la începutul reuniunii din New York.

FOTO: John Moore/AFP/Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto