Zeci de milioane de copii nu au beneficiat de educația timpurie din cauza #coronacrizei. Femeile petrec de trei ori mai mult timp cu îngrijirea copiilor și cu munca domestică

Zeci de milioane de copii nu au beneficiat de educația timpurie din cauza #coronacrizei. Femeile petrec de trei ori mai mult timp cu îngrijirea copiilor și cu munca domestică
Mai bine de 40 de milioane de copii de vârstă preșcolară din întreaga lume nu au beneficiat de educația timpurie esențială în anul de dinaintea începerii școlii din cauza pandemiei de COVID-19 / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 27/07/2020, 11:05

Mai bine de 40 de milioane de copii de vârstă preșcolară din întreaga lume nu au beneficiat de educația timpurie esențială în anul de dinaintea începerii școlii din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat închiderea serviciilor de educație timpurie și de îngrijire a copiilor.

Mai mult, raportul „Îngrijirea copiilor în timpul crizei globale: Impactul COVID-19 asupra vieții profesionale și de familie” semnalează faptul că masurile de izolare au generat dificultăți semnificative părinților care au trebuit să găsească un echilibru între îngrijirea copilului și viața profesională.

Vorbim de o povară disproporționată pusă pe umerii femeilor care, în medie, petrec de trei ori mai mult timp decât bărbații cu îngrijirea copiilor și cu munca domestică.

Totodată, măsurile de izolare au scos la iveală o criză accentuată pentru familiile cu copii mici, în special în țările cu venituri medii și mici, multe dintre acestea deja având dificultăți în accesarea serviciilor de protecție socială.

Zeci de milioane de copii sub cinci ani au fost lăsați uneori fără supravegherea unui adult

Raportul menționat anterior, bazat pe studiul realizat de Biroul de Cercetare UNICEF – Innocenti, relevă totodată că serviciile de îngrijire a copiilor sunt esențiale în oferirea de servicii integrate, afecțiune, protecție, stimulare și nutriție. În același timp, acestea îi ajută pe cei mici să-și dezvolte aptitudini sociale, emoționale și cognitive.

Înainte de pandemia de coronavirus, serviciile de îngrijire ale copilului prea scumpe, de proastă calitate sau inaccesibile au forțat mulți părinți să-i lase pe cei mici în medii nesigure. În plus, mai mult de 35 de milioane de copii sub cinci ani din întreaga lume au fost lăsați uneori fără supravegherea unui adult.

Din 166 de țări, mai puțin de jumătate oferă programe preșcolare gratuite timp de cel puțin un an, procentul fiind de doar 15% în rândul țărilor cu venituri mici.

Mulți părinți devin captivi în locuri de muncă nesigure și prost plătite

Cercetarea citată anterior a mai scos la iveală faptul că peste 9 din 10 femei din Africa și aproape 7 din 10 femei din Asia și zona Pacificului lucrează fără forme legale și au acces limitat sau nu au acces la o formă de protecție socială.

Raportul indică totodată faptul că mulți părinți devin captivi în locuri de muncă nesigure și prost plătite, lucru care contribuie la cicluri de sărăcie pe mai multe generații.

În acest context, mulți copii mici care rămân acasă, nu beneficiază de joaca și susținerea de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. În 54 de țări cu venituri medii și mici, pentru care sunt disponibile date recente, aproximativ 40% din copiii cu vârsta între trei și cinci ani nu aveau parte de stimulare socio-emoțională și cognitivă de la niciun adult din familie.

De asemenea, lipsa opțiunilor de îngrijire și educație timpurie a copiilor determină mulți părinți, în special mame care lucrează fără forme legale, să fie nevoite să își aducă copiii la locul de muncă.

Accesul la îngrijire și educație timpurie de calitate este esențial în dezvoltarea familiilor și a societăților în care există coeziune socială, susțin experții.

UNICEF pledează pentru o îngrijire accesibilă și de calitate, de la naștere până la intrarea copiilor în clasa întâi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani