Zeci de morți și răniți în urma unui atac cu rachete în regiunea Odessa

Zeci de morți și răniți în urma unui atac cu rachete în regiunea Odessa
Sursă foto: captură Twitter/ FOTO ilustrativ
Publicat: 01/07/2022, 13:16
Actualizat: 01/07/2022, 15:25

Cel puțin 17 morți și 31 de răniți în urma unui atac cu rachete lansat de forțele ruse asupra unui centru de agrement din regiunea Odessa, din sudul Ucrainei. Atacul vine la doar o zi după ce Ucraina a alungat forțele rusești din Insula Șerpilor.

Astfel, în cursul dimineții, au fost găsiți 17 morți, inclusiv 1 copil. De ajutor au avut nevoie 31 de victime, dintre care 4 copii și o femeie însărcinată. Din moloz au fost salvate 8 persoane, inclusiv 3 copii. Lucrările de salvare continuă.

„La 1 iulie, în jurul orei 01:00, în districtul Belgorod-Dnestrovsky, în urma unui atac cu rachete, o clădire cu patru etaje a centrului de recreere a fost parțial distrusă, în urma căreia 3 persoane au murit, inclusiv 1 copil, și 1 persoană a fost rănită. În continuare se efectuează lucrări de deblocare”, a transmis Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei pe Facebook.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al administrației militare Odessa, Sergey Bratchuk, a declarat că, drept urmare a lovirii cu rachete a unei clădiri înalte, numărul morților a crescut la 14 persoane, scrie Reuters.

Potrivit presei ucrainene, regiunea a fost atacată de aeronavele strategice rusești Tu-22 cu trei rachete Kh-22.

Armata rusă și-a retras trupele de pe Insula Șerpilor

Atacul cu rachetă a avut loc după ce Rusia a declarat joi că a decis să se retragă din Insula Șerpilor ca un „gest de bunăvoință” pentru a arăta că Moscova nu obstrucționează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar care să permită transportul de cereale din Ucraina.

Ucraina a transmis la rândul ei că a alungat forțele rusești de pe insulă după un asalt cu artilerie și rachete, o victorie strategică salutată de președintele Volodimir Zelenski.

„Aceasta nu garantează încă securitatea. Nu asigură încă faptul că inamicul nu se va mai întoarce. Dar acest lucru limitează semnificativ acțiunile ocupanților. Pas cu pas, îi vom împinge înapoi de pe marea noastră, de pe pământul nostru și de pe cerul nostru”, a declarat acesta în discursul său video din timpul nopții, potrivit Mediafax.

Forțele ucrainene rezistau în fața puterii de foc superioare a Rusiei în orașul Lysychansk.

Artileria rusă bombarda din diferite direcții, în timp ce armata rusă se apropia din mai multe părți, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai la televiziunea ucraineană.

„Superioritatea în puterea de foc a ocupanților este încă foarte evidentă.Pur și simplu și-au adus toate rezervele pentru a ne lovi”, a declarat Zelenski.

Forțele ruse au încercat să cucerească orașul Lysychansk, de când au capturat Sievierodonetsk, pe partea opusă a râului Siverskyi Donets, săptămâna trecută, după săptămâni de lupte grele.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase