Zelenski a semnat un decret ce conține cheia negocierilor cu Rusia. Care este condiția esențială pusă de acesta

Zelenski a semnat un decret ce conține cheia negocierilor cu Rusia. Care este condiția esențială pusă de acesta
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/10/2022, 16:50
Actualizat: 04/10/2022, 16:55

Volodimir Zelenski a emis marți un decret prezidenţial prin care a formalizat declaraţiile făcute vineri, după ce Vladimir Putin a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Decretul emis de preşedintele Ucrainei stabileşte că negocierile cu Rusia sunt „imposibile” atâta timp cât Vladimir Putin este la conducere.

El nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, noi suntem dispuşi să dialogăm cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”, a afirmat Zelenski, potrivit Reuters.

Preşedintele Ucrainei, a exclus astfel orice posibilitate de relansare a negocierilor de pace, atâta timp cât Vladimir Putin se va afla la putere în Rusia, scrie Mediafax.

Anunțul anexării a venit după așa-zise referendumuri în rândurile populației locale, consultări pe care Kievul și Occidentul le-au denunțat drept „farse” ilegale.

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pentru oprirea conflictului militar au eşuat în urmă cu câteva luni şi, deocamdată, nu au fost reluate, în pofida apelurilor intense ale Naţiunilor Unite şi ale unor ţări precum Turcia.

Putin, șanse teoretice să rămână președinte până în 2036

După anexare, forțele Kievului au reușit să recaptureze orașul Liman din regiunea estică Donețk și au străpuns defensiva rusă în zonele ocupate din sudul Ucrainei.

Succesele militare ale Ucrainei au resuscitat, pe de altă parte, temeri că Moscova se va răzbuna recurgând la un gest extrem, cum ar fi detonarea unei arme nucleare.

Vladimir Putin, care va împlini 70 de ani în această săptămână, a dominat viața politică din Rusia timp de peste două decenii şi, în baza reformelor constituționale adoptate sub președinția sa, ar mai putea candida încă de două ori, având șanse teoretice de a rămâne la putere până în 2036.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase