Ziua Națională a Kazahstanului. Președintele Kassym-Jomart Tokayev: ”Strămoșii ne-au lăsat un pământ bogat. Sarcina noastră principală este să îmbunătățim calitatea vieții fiecărui cetățean”

Ziua Națională a Kazahstanului. Președintele Kassym-Jomart Tokayev: ”Strămoșii ne-au lăsat un pământ bogat. Sarcina noastră principală este să îmbunătățim calitatea vieții fiecărui cetățean”
Ziua Națională a Kazahstanului. Președintele Kassym-Jomart Tokayev: ”Strămoșii ne-au lăsat un pământ bogat. Sarcina noastră principală este să îmbunătățim calitatea vieții fiecărui cetățean”

Pe data de 16 decembrie, Kazahstanul își sărbătorește Ziua Națională, aniversând 29 de ani de la declararea independenței, în 1991. Moment de bilanț cu puternice semnificații, această zi este – pentru poporul kazah – una a bucuriei și a dorinței de stabilitate, o zi în care istoria milenară se află pe buzele tuturor, ”comoară prețioasă și intimă posesie”.

Cu această ocazie, președintele Kassym-Jomart Tokayev a participat la ceremonia solemnă de acordare a premiilor de stat și, adresându-se participanților, i-a felicitat cu ocazia Zilei Independenței Kazahstanului, subliniind că ”independența este o fundație solidă a statalității, o fundație fiabilă a suveranității”.

”Pentru Kazahstan – o țară cu o istorie bogată și rădăcini adânci – nu există o valoare mai mare. Aceasta este cea mai prețioasă comoară, cea mai intimă posesie. Acesta este motivul pentru care apreciem independența la care au visat strămoșii noștri. Suveranitatea este un atu neprețuit pe care nu îl are fiecare națiune. Cronica independenței noastre este strâns legată de figura istorică a primului președinte – Elbasy (n.red. -Elbasy Nursultan Nazarbayev, primul președinte al Kazahstanului independent, considerat un ”Părinte al națiunii”), a transmis Kassym-Jomart Tokayev la începutul discursului său.

”Eforturile zilnice ale statului se axează pe îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri”

Președintele Tokayev a menționat, în continuare, că pandemia de coronavirus nu permite – din păcate – ca sărbătoarea națională a țării să fie celebrată pe scară largă. Din motive de sănătate și tocmai pentru că sănătatea cetățenilor este prioritară, toate evenimentele din acest an vor avea loc ”într-un format limitat și online”.

Totuși, restricțiile impuse de noul coronavirus nu știrbesc valorile și semnificația Zilei Independenței, a punctat președintele Kazahstanului, fiind convins că atmosfera festivă a Zilei Independenței principale va fi prezentă în fiecare casă, umplând inimile tuturor kazahilor cu bucurie și mândrie.

”Principala mea misiune ca președinte este justiția socială și creșterea bunăstării oamenilor. Prin urmare, eforturile zilnice ale statului se axează pe îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri. Anul acesta, am crescut valoarea pensiilor și a beneficiilor sociale pentru aproximativ 4 milioane de cetățeni. Creșterea plăților de asigurări sociale în medie cu 50%. Am introdus un pachet social garantat pentru mai mult de 500 de mii de copii din familii cu venituri mici. Pentru a sprijini oamenii care se află în situații dificile în timpul pandemiei, am făcut un pas fără precedent în regiunea noastră. Au fost efectuate plăți directe către cetățeni în valoare de 42.500 de tenge. Peste 4,5 milioane de cetățeni au primit asistență financiară din partea statului. Amânarea acordată a împrumuturilor a făcut posibilă prevenirea nerambursării a aproximativ 1 milion 900 mii kazahieni”, a subliniat Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev: ”2021, piatră de hotar. Vom continua cursul nostru extern pentru a consolida sistemul internațional de securitate”

Președintele a subliniat că, în condițiile incertitudinii geostrategice, egoismul politic și naționalismul economic al țărilor din arena internațională sunt în creștere.

În opinia sa, în lumea modernă, statutul global al popoarelor este în mare măsură determinat în cursa acerbă pentru conducerea tehnologică.

”Importanța integrării armonioase a sarcinilor de dezvoltare interne și externe ale țării crește dramatic. Trebuie să ne mobilizăm toate forțele și resursele pentru a crește competitivitatea reală a Kazahstanului. Astăzi, consolidarea națiunii și serviciul altruist pentru valorile independenței fiecărui cetățean sunt mai importante ca niciodată. Vom continua cursul nostru extern pentru a consolida sistemul internațional de securitate, contribuind la consolidarea rolului structurilor multilaterale și al ONU. Ne vom apăra ferm interesele naționale și vom urmări în mod consecvent o politică externă echilibrată și constructivă care și-a dovedit eficacitatea în lumea multipolară modernă”, a spus șeful statului.

Remarcând că acest al 29-lea an al independenței Kazahstanului a fost foarte dificil, dramatic și neconvențional, președintele Tokayev a mai transmis că astfel de ”încercări fatidice nu cad în seama fiecărei generații”. După ce a fost puternic îngreunat de criza mondială fără precedent, Kazahsanul își va stabili ”obiective și mai îndrăznețe”. Iar anul care urmează poate fi considerat o adevărată ”piatră de hotar”.

”Anul următor va fi o piatră de hotar pentru noi. Va avea loc sub semnul celei de-a 30-a aniversări a independenței patriei noastre. Acesta este un moment al bilanțului, al reflecției la calea parcursă. Vom marca această dată importantă pentru oamenii noștri cu acțiuni concrete și noi proiecte. Ne vom îndepărta de formatul acțiunilor de profil și al evenimentelor pretențioase și toate lucrările vor fi construite cât mai pragmatic posibil. Vom continua să implementăm un set cuprinzător de măsuri sistematice în economie, sferă socială și mediu. Vom acorda o atenție deosebită nevoilor tuturor segmentelor populației, în special a tinerilor, femeilor și persoanelor cu dizabilități. Suntem hotărâți să continuăm procesul de modernizare politică a țării”, a specificat președintele Kassym-Jomart Tokayev.

Șeful statului a anunțat, de altfel, un nou pachet de reforme care va fi anunțat la începutul anului viitor. Este vorba despre măsuri care vor da un nou impuls transformării democratice din Kazahstan și care vizează construirea unui stat care știe să asculte oamenii”, promovarea și aprobarea principiilor justiției și egalității de șanse.

Tot anul viitor va avea loc un alt eveniment important – alegerile pentru Mazhilis (n.red. – camera inferioară a Parlamentului) și Maslikhats  (n.red. – Senat). Kassym-Jomart Tokayev și-a exprimat încrederea că alegerile vor demonstra ”o activitate civică ridicată și o maturitate politică a societății”, iar campania electorală care va avea loc va demonstra, încă o dată, ”în mod convingător, stabilitatea instituțională a statului Kazahstanului”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?