Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi anti-COVID? Explicațiile avocatului Gheorghe Piperea (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica
Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi anti-COVID? Explicațiile avocatului Gheorghe Piperea (EXCLUSIV)
Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi anti-COVID? Explicațiile avocatului Gheorghe Piperea Sursă foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Statul speră să obțină în șase luni o imunizare în masă, prin vaccinarea anti-COVID a circa 13 milioane de români. Totuși, unii români se arată reticenți în ceea ce privește vaccinarea, în timp ce alții preferă să mai aștepte o perioadă de timp. S-a vehiculat și varianta unui „pașaport COVID”,  în cazul companiilor aeriene, pentru primirea dreptului de călătorie. În acest context, avocatul Gheorghe Piperea explică pentru GÂNDUL.RO ce s-ar întâmpla dacă un angajator își va condiționa angajații să se imunizeze împotriva SARS-COV-2.

Te poate obliga angajatorul să te vaccinezi?

Deși nu există o obligație în lege de a-ți face vaccinul, indirect angajatorul se asigură că se va institui această obligație de facto. În primul rând creând în interiorul colectivului panică, teama de nevaccinat. Practic, colectivul, 30-40% din cei care lurează la întreprinderea respectivă, va fi primul care va cere ca cei vaccinați să fie separați de cei nevaccinați. Și în al doilea rând există regulamente de ordine interioară sau există reguli pe care le poate impune managerul care să ducă la interdicția accesului în sediu sau în altă parte unde se desfășoară activitatea. Din nefericre, acest lucru se întâmplă nu numai în întreprinderile private, dar și în instituții publice: spitale, DSP-uri, facultăți.

Obligativitatea vaccinări, o măsură coercitivă

Totodată, avocatul Gheorghe Piperea susține că primește sute de mesaje de la românii speriați care se află în situația de a-și pierde locul de muncă deoarece refuză vaccinarea împotriva COVID-19.

„Primesc mesaje de la oameni care sunt absolut înspăimântați de această perspectivă. Dacă își exprimă niște dubii cu privire la vaccin sau chiar refuză vaccinul se află în situația de a-și pierde locul de muncă. Sunt sute de mesaje pe care le-am primit în ultimele zile. Oamenii sunt speriați și cu cât autoritățile se întind prin această campanie de vaccinare, în care omul nu este informat, ci pur și simplu speriat și amenințat, cu atât plaja celor care refuză vaccinarea sau au dubii va deveni mai mare. Așadar, este clar că este o măsură coercitivă. Cum ai putea să pătrunzi în avion dacă o companie aeronautică a luat decizia să nu permită unui călător care nu are certificat de vaccinare să se urce în avion? Nu ai ce face într-o astfel de situație pentru că te va da jos , ba chiar în mod violent. De asemenea, văd că și președintele Klaus Iohannis repetă că nu se impune o astfel de idee pentru a evita segregarea socială, însă dacă va vedea că și în Franța și Marea Britanie se introduc astfel de segregări va face același lucru și în România. Atâta vreme cât legea nu obligă la vaccinare, tu ca angajator să impui astfel de conditionalități, mai ales la nivel unei instituții publice care folosește bani publici este infracțiune și este abuz în serviciu”, afirmă avocatul Gheorghe Piperea.

Foto: Gheorghe Piperea/Facebook

Ce trebuie să facă angajații dacă sunt constrânși să se vaccineze ?

În primul rând există o legislație, legea 46/2003, cu privire la drepturile pacientului care impune că o intervenție medicală, indiferent de care, mai ales cum este vaccinarea, trebuie să aibă acordul prealabil al pacientului. Tot această lege spune că o astfel de intervenție medicală se face dacă există o prescripție medicală. Întrucât vaccinul este un produs care se comercializează și poate avea defecte, efecte adverse, cel care îl vinde, cel care îl importă, îl inoculează, adică producător, importator, spital, medic, aceșția au răspunderea pentru produsele cu defecte. De aceea, înainte ca oamenii să facă această intervențeie, ar trebui să ceară explicații, prescripție medicală și ar trebui să ceară se li se asigure anumite despăgubiri dacă li s-ar crea pagube din administrarea acestui vaccin. Toate acestea rezultă din legea 240/2004 care spune foar clar că producătorul, vânzătorul, spitalul, importatorul ș.a.m.d sunt responsabili.

Piperea: „Nu vreau să fiu cobai pentru aceste teste”

Totodată, avocatul Gheorghe Piperea susține că în facultăți se fac liste cu cei care vor să se vaccineze și cu cei care refuză vaccinarea.

Mă tem că la un moment dat ni se va spune că dacă nu ai vaccinul nu mai ai cum să pătrunzi în amfiateatru și să mergi la curs. Eu personal sunt precaut în privința vaccinului și nu vreau să-mi fac acest vaccin mai devreme cu doi ani de zile de la data la care este pus pe piață. De ce? Pentru că în acești doi ani de zile se fac teste. Nu refuz vaccinul, dar în perioada aceasta de doi ani de zile nu vreau să fiu cobai pentru acești indivizi.  Chestiunea aceasta de segregare socială are și un impact economic și comercial enorm. Din presă îmi rezultă că undeva în jur de 70% din populația României nu vrea să facă vaccinul, fie așteaptă. Fie că te numești companie aeriană, companie din turism, din HoReCa sau facultate, nu ai cum să refuzi 70% din clientelă. Deci, din punct de vedere legal este un abuz în serviciu al patronului, toți cei care sunt într-o astfel de situație ar trebui să dea în judecată angajatorul pentru hărțuire la locul de muncă și discriminare, să facă plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Măsuri pot fi luate, iar oamenii trebuie să știe că dacă se unesc într-o echipă, forța lor este mai mare decât semnătura unui manager care crede că dacă este comformist cu aceste idei de segregare socială este bine, când în realitate o să ducă la faliment în propria afacere”, mai spune avocatul Gheorghe Piperea.

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Fosta iubită a lui Dani Mocanu, luată la mișto de Cheloo: 'Câte clase ai?' Răspunsul...
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Fata avea 16 ani cand s-a maritat cu un miliardar de 52 de ani. Iar...
Primele imagini cu Florinel Coman, în mașină, după ce a fost prins de poliție cu...
EXCLUSIV. Cum a fost salvat Alexandru Arșinel. Dezvăluirile făcute în premieră
VIDEO Protest cu fumigene, la Palatul Cotroceni. Sindicaliştii din poliţie se ceartă şi se îmbrâncesc...
BANCUL ZILEI – Partidă matinală pe masa din bucătărie
UDMR pune presiune pe UE pentru împușcarea urșilor din România. „Este nevoie de o rezoluție...
Fosta iubită a lui Dani Mocanu, luată la mișto de Cheloo: 'Câte clase ai?' Răspunsul...
Pe Instagram păpușă, la SurvivorRomania… diferită! Fanii nu o recunosc pe vedetă și o blamează...
Într-un laborator din SIBERIA, rușii testează ceva extrem de PERICULOS. „Dacă scapă cumva de acolo...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ministerul Educației face lumină pentru toți elevii. E oficial, ce se întâmplă 1 și 8...
Ţara care a devenit un paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri...
Vera a fost torturată și apoi ucisă. Tânără avea doar 23. ANUNŢ ŞOC: Cine este,...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Un român care s-a săturat să trăiască printre străini a decis să revină în ţară...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide