Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi anti-COVID? Explicațiile avocatului Gheorghe Piperea (EXCLUSIV)

Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi anti-COVID? Explicațiile avocatului Gheorghe Piperea (EXCLUSIV)
Avocatul Gheorghe Piperea (Sursă foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 15/01/2021, 10:30

Statul speră să obțină în șase luni o imunizare în masă, prin vaccinarea anti-COVID a circa 13 milioane de români. Totuși, unii români se arată reticenți în ceea ce privește vaccinarea, în timp ce alții preferă să mai aștepte o perioadă de timp. S-a vehiculat și varianta unui „pașaport COVID”,  în cazul companiilor aeriene, pentru primirea dreptului de călătorie. În acest context, avocatul Gheorghe Piperea explică pentru GÂNDUL.RO ce s-ar întâmpla dacă un angajator își va condiționa angajații să se imunizeze împotriva SARS-COV-2.

Te poate obliga angajatorul să te vaccinezi?

Deși nu există o obligație în lege de a-ți face vaccinul, indirect angajatorul se asigură că se va institui această obligație de facto. În primul rând creând în interiorul colectivului panică, teama de nevaccinat. Practic, colectivul, 30-40% din cei care lurează la întreprinderea respectivă, va fi primul care va cere ca cei vaccinați să fie separați de cei nevaccinați. Și în al doilea rând există regulamente de ordine interioară sau există reguli pe care le poate impune managerul care să ducă la interdicția accesului în sediu sau în altă parte unde se desfășoară activitatea. Din nefericre, acest lucru se întâmplă nu numai în întreprinderile private, dar și în instituții publice: spitale, DSP-uri, facultăți.

Obligativitatea vaccinări, o măsură coercitivă

Totodată, avocatul Gheorghe Piperea susține că primește sute de mesaje de la românii speriați care se află în situația de a-și pierde locul de muncă deoarece refuză vaccinarea împotriva COVID-19.

„Primesc mesaje de la oameni care sunt absolut înspăimântați de această perspectivă. Dacă își exprimă niște dubii cu privire la vaccin sau chiar refuză vaccinul se află în situația de a-și pierde locul de muncă. Sunt sute de mesaje pe care le-am primit în ultimele zile. Oamenii sunt speriați și cu cât autoritățile se întind prin această campanie de vaccinare, în care omul nu este informat, ci pur și simplu speriat și amenințat, cu atât plaja celor care refuză vaccinarea sau au dubii va deveni mai mare. Așadar, este clar că este o măsură coercitivă. Cum ai putea să pătrunzi în avion dacă o companie aeronautică a luat decizia să nu permită unui călător care nu are certificat de vaccinare să se urce în avion? Nu ai ce face într-o astfel de situație pentru că te va da jos , ba chiar în mod violent. De asemenea, văd că și președintele Klaus Iohannis repetă că nu se impune o astfel de idee pentru a evita segregarea socială, însă dacă va vedea că și în Franța și Marea Britanie se introduc astfel de segregări va face același lucru și în România. Atâta vreme cât legea nu obligă la vaccinare, tu ca angajator să impui astfel de conditionalități, mai ales la nivel unei instituții publice care folosește bani publici este infracțiune și este abuz în serviciu”, afirmă avocatul Gheorghe Piperea.

Foto: Gheorghe Piperea/Facebook

Ce trebuie să facă angajații dacă sunt constrânși să se vaccineze ?

În primul rând există o legislație, legea 46/2003, cu privire la drepturile pacientului care impune că o intervenție medicală, indiferent de care, mai ales cum este vaccinarea, trebuie să aibă acordul prealabil al pacientului. Tot această lege spune că o astfel de intervenție medicală se face dacă există o prescripție medicală. Întrucât vaccinul este un produs care se comercializează și poate avea defecte, efecte adverse, cel care îl vinde, cel care îl importă, îl inoculează, adică producător, importator, spital, medic, aceșția au răspunderea pentru produsele cu defecte. De aceea, înainte ca oamenii să facă această intervențeie, ar trebui să ceară explicații, prescripție medicală și ar trebui să ceară se li se asigure anumite despăgubiri dacă li s-ar crea pagube din administrarea acestui vaccin. Toate acestea rezultă din legea 240/2004 care spune foar clar că producătorul, vânzătorul, spitalul, importatorul ș.a.m.d sunt responsabili.

Piperea: „Nu vreau să fiu cobai pentru aceste teste”

Totodată, avocatul Gheorghe Piperea susține că în facultăți se fac liste cu cei care vor să se vaccineze și cu cei care refuză vaccinarea.

Mă tem că la un moment dat ni se va spune că dacă nu ai vaccinul nu mai ai cum să pătrunzi în amfiateatru și să mergi la curs. Eu personal sunt precaut în privința vaccinului și nu vreau să-mi fac acest vaccin mai devreme cu doi ani de zile de la data la care este pus pe piață. De ce? Pentru că în acești doi ani de zile se fac teste. Nu refuz vaccinul, dar în perioada aceasta de doi ani de zile nu vreau să fiu cobai pentru acești indivizi.  Chestiunea aceasta de segregare socială are și un impact economic și comercial enorm. Din presă îmi rezultă că undeva în jur de 70% din populația României nu vrea să facă vaccinul, fie așteaptă. Fie că te numești companie aeriană, companie din turism, din HoReCa sau facultate, nu ai cum să refuzi 70% din clientelă. Deci, din punct de vedere legal este un abuz în serviciu al patronului, toți cei care sunt într-o astfel de situație ar trebui să dea în judecată angajatorul pentru hărțuire la locul de muncă și discriminare, să facă plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Măsuri pot fi luate, iar oamenii trebuie să știe că dacă se unesc într-o echipă, forța lor este mai mare decât semnătura unui manager care crede că dacă este comformist cu aceste idei de segregare socială este bine, când în realitate o să ducă la faliment în propria afacere”, mai spune avocatul Gheorghe Piperea.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Bilanţ: 31 persoane evacuate VIDEO
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Un spion chinez a fugit în SUA și ar fi divulgat date despre originea COVID....
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS
S-a dat lege! Sunt vizați toți pensionarii din țară. Ce se întâmplă cu pensiile
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
România, lovitura SUPREMĂ pentru unguri! ȘOC TOTAL la Budapesta
Demisie șoc la PRO TV. O mare vedetă a renunțat
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale se redeschide vineri pentru scăldat. Apa lacului...